Verdidebatt

Pakistans seier i Afghanistan

Som følge av Doha-avtalen kan pakistanerne gjennom Taliban bidra til økt stabilitet i regionen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den amerikanske presidenten Donald Trumps besøk i India i slutten av februar ble beskrevet som en suksess for det bilaterale forholdet mellom de to nasjonene. Imidlertid ble besøket overskygget av antimuslimsk vold og lynsjing i New Delhis gater samt nedbrenning av en moské. Bedre skulle det ikke bli få dager etter Trumps besøk, da det ble klart at India etter alt å dømme mister betydelig regional innflytelse til Pakistan som følge av Doha-avtalen mellom USA og Taliban.

For den ferske avtalen mellom USA og afghanske Taliban markerer ikke bare en mulig slutt på snart tjue års krig. Den markerer også en enorm seier for nabolandet Pakistans rolle i det fremtidige Afghanistan, og har på mange måter spilt erkerivalen India ut på sidelinjen i den geopolitiske kampen om Afghanistan.

Avtalen går ut på at NATO og USA trekker ut sine tropper fra Afghanistan innen 14 måneder, dersom Taliban følger sin del av avtalen: kutter båndene til Al-Qaida og ikke lar terrorgruppen eller andre ekstreme grupper operere i Taliban-styrte områder.

Pakistansk diplomati

Denne avtalen hadde aldri kommet i stand uten Pakistans standhaftige diplomati og den pakistanske etterretningstjenesten Inter-Services Intelligence (ISI) sin langsiktige strategi etter at Taliban ble fjernet fra makten i 2001, etter terroraksjonene mot USA 11. september samme år. Taliban ble fjernet av USA og NATO i samarbeid med Pakistan for å ha gitt en trygg havn til Al Qaida-terrorister som Osama Bin Laden. Makten i Afghanistan ble overført til gamle fiender av Taliban, som var anti-pakistanske og pro-indiske.

Pakistans velbegrunnede frykt om at landets bakgård skulle bli styrt av indiske stedfortredere ble en realitet. Dessuten skapte krigen i Afghanistan mot Taliban uro, radikalisering og terror i Pakistan. Tall fra Brown University viser at siden 2001 er 65.000 pakistanere, både sivile og militære, drept. For øvrig har en pakistansk tropp som teller 100.000 mann fungert som grensestøtte til den USA-anførte Operation Enduring Freedom-aksjonen i Afghanistan. Flere tusen av disse er blitt drept og skadet. Med disse tallene i mente har det vært stor frustrasjon i Islamabad når det kommer anklager om at Pakistan ikke gjør nok i kampen mot terror. For Pakistans og dets vestlige alliertes innsats mot Taliban i nabolandet tjente på langt nær alltid pakistanernes nasjonale interesser.

Taliban må med

Hvorfor er det viktig for Pakistan at Taliban etter Doha-avtalen sannsynligvis blir en del av det anerkjente, afghanske maktapparatet? Det åpenbare er at pakistanerne ønsker fred i nabolandet det deler en lang og uoversiktlig grense med. Pakistan huser allerede flere millioner afghanske flyktninger siden Sovjets invasjon av Afghanistan i 1979. Er det noe den 19 år gamle krigen i Afghanistan har vist, så er det at fred er uoppnåelig uten at Taliban inviteres til forhandlingsbordet og får en finger – som er akseptert av USA – med i spillet om Afghanistan. Pakistan har siden 2001 argumentert for at Taliban ikke kan settes i samme bås med Al-Qaida, og at det er mulig å snakke med gruppen.

Strategisk relasjon

At Islamabad har betydelig innflytelse over Taliban er også essensielt for pakistanerne. Det pakistanske militæret har historiske bånd til Taliban. Sammen med CIA skapte pakistanske e-tjenesten ISI forløperen til Taliban på 1980-tallet som utførte den væpnede kampen mot Sovjet, og ble dermed USA og Pakistans forlengede arm. Da USA mistet interessen for Afghanistan etter Sovjets fall, opprettholdt Pakistan sitt forhold – som var strategisk, og ikke ideologisk motivert – til det som ble til Taliban. India var nær alliert av Sovjet, og var på taperlaget etter Sovjets nederlag i Afghanistan. Etter 2001 og Talibans fall øynet India muligheten til økt makt i Afghanistan, og sammen med den indisk-vennlige afghanske e-tjenesten NDS støttet de og bygget opp terrororganisasjonen Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), som har stått bak spektakulære terroranslag i Pakistan, blant annet mot en barneskole i Peshawar i 2014.

Som følge av Doha-avtalen kan pakistanerne gjennom Taliban demme opp for anti-pakistansk indisk innflytelse i Afghanistan og bidra til økt stabilitet i regionen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt