Verdidebatt

Guds finger i Midtøsten?

Den israelske valgkampen er et mesterskap i drittkasting, og en deltaker står frem som klar vinner. Det er tidligere statsminister i Israel, Ehud Olmert.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den 6. februar 2020  skrev han et innlegg i Jerusalem Post, som vakte oppsikt langt utover Israels grenser. Innholdet er interessant fordi det viser at den politiske tonen i Israel er minst like forgiftet som tonen i den amerikanske valgkampen som for tiden raser i USA.

Det sier ikke så lite, og det triste er at den grove og usaklige tonen brukes av en tidligere israelsk statsminister, den 12. i rekken siden 1948. Innlegget hans kan leses på Google: «Ehud Olmert to ‘Post’:  Netanyahu getting defefectors  ‘is worst of all evils». Han spør innledningsvis: «Hvordan kan vi danne en ny israelsk regjering, og vil 61 medlemmer støtte den midlertidige statsministeren?

Den tidligere straffedømte statsministers svar på dette aktuelle spørsmålet er ikke overraskende når vi i artikkelen leser at han sammenlikner statsminister Netanyahu med den tyrkiske president Tayyip Erdogan. Spørsmål om Benjamin Netanyahus politiske rulleblad opptar for tiden alle israelere, og svaret på spørsmålet om det blir et 4. valg i Israel,  vil foreligge fra den israelske presidenten senest 10. mars kl. 10 lokal tid. Da vet han om Netanyahu har greid å skrape sammen minst 61 støttespillere i Knesset. I så fall blir det intet nyvalg.

Også mange utenfor Israel er opptatt av hva svaret hans vil bli, for det kan få bibelske implikasjoner. Den nåværende situasjon minner om karikaturtegningen som ble vist i mange  aviser for noen år siden da Netanyahu første gang overtok som israelsk statsminister.

Tegningen viste en tautrekkingskonkurranse der lett gjenkjennelige politiske ledere fra hele verden trakk av alle krefter i den ene ende av tauet, og i den andre enden, i ensom majestet, Benjamin Netanyahu. Bak ham var det tegnet inn en stor pekefinger «fra oven», som trykte på taustumpen slik at den kompakte majoritet ikke kunne vinne konkurransen.

Så lenge Benjamin Netanyahu er statsminister vil karikaturtegningen trolig være like aktuell, selv om han stadig haler og drar mot nye motspillere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt