Roald Øye

Pensjonist
319

Guds finger i Midtøsten?

Den israelske valgkampen er et mesterskap i drittkasting, og en deltaker står frem som klar vinner. Det er tidligere statsminister i Israel, Ehud Olmert.

Publisert: 9. mar 2020

Den 6. februar 2020  skrev han et innlegg i Jerusalem Post, som vakte oppsikt langt utover Israels grenser. Innholdet er interessant fordi det viser at den politiske tonen i Israel er minst like forgiftet som tonen i den amerikanske valgkampen som for tiden raser i USA. 

Det sier ikke så lite, og det triste er at den grove og usaklige tonen brukes av en tidligere israelsk statsminister, den 12. i rekken siden 1948. Innlegget hans kan leses på Google: «Ehud Olmert to ‘Post’:  Netanyahu getting defefectors  ‘is worst of all evils». Han spør innledningsvis: «Hvordan kan vi danne en ny israelsk regjering, og vil 61 medlemmer støtte den midlertidige statsministeren?

Den tidligere straffedømte statsministers svar på dette aktuelle spørsmålet er ikke overraskende når vi i artikkelen leser at han sammenlikner statsminister Netanyahu med den tyrkiske president Tayyip Erdogan. Spørsmål om Benjamin Netanyahus politiske rulleblad opptar for tiden alle israelere, og svaret på spørsmålet om det blir et 4. valg i Israel,  vil foreligge fra den israelske presidenten senest 10. mars kl. 10 lokal tid. Da vet han om Netanyahu har greid å skrape sammen minst 61 støttespillere i Knesset. I så fall blir det intet nyvalg.

Også mange utenfor Israel er opptatt av hva svaret hans vil bli, for det kan få bibelske implikasjoner. Den nåværende situasjon minner om karikaturtegningen som ble vist i mange  aviser for noen år siden da Netanyahu første gang overtok som israelsk statsminister.

Tegningen viste en tautrekkingskonkurranse der lett gjenkjennelige politiske ledere fra hele verden trakk av alle krefter i den ene ende av tauet, og i den andre enden, i ensom majestet, Benjamin Netanyahu. Bak ham var det tegnet inn en stor pekefinger «fra oven», som trykte på taustumpen slik at den kompakte majoritet ikke kunne vinne konkurransen.

Så lenge Benjamin Netanyahu er statsminister vil karikaturtegningen trolig være like aktuell, selv om han stadig haler og drar mot nye motspillere. 

 


3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
20 dager siden / 1190 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
14 dager siden / 1187 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
6 dager siden / 822 visninger
Muskuløs kristendom
av
Hilde Løvdal Stephens
rundt 1 måned siden / 743 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 1 måned siden / 678 visninger
Eit ansvarslaust Europa
av
Emil André Erstad
29 dager siden / 650 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere