Sigmund Voll Ådnøy

Skribent og Visjon Norge-kritikar
137

Pengefrøets hjelpere

Å samarbeide med Visjon Norge i mange år er å støtte Visjon Norge. Å la en framgangsteolog få vise fram litt annen teologi hjelper først og fremst ham. Ønsker noen virkelig å være en nyttig idiot, et stuerengjøringsmiddel, for velsignelse mot betaling?

Publisert: 9. mar 2020

Vårt Land intervjuet nylig Visjon Norges sendepartnere. Det er en fin artikkel, men noen av intervjusvara er smått rystende. Jeg har fulgt Hanvolds visjon noen år og utfordret sendepartnere før. Så la meg kommentere noen av svara.

For flere av sendepartnerne vil det å sende program på Visjon Norge være å gi kanalen et skinn av å være stueren. Man får ut noen budskap, kanskje til mange, men budskapa blir gisler for trosbevegelsen. (Ja, den fins ennå, og Hanvold er høvdingen.) Kanalen er og blir basert og gjennomsyret av herlighetsteologi, med den dominerende Oral Roberts-versjonen av "loven om å så og høste".

– Jeg var glad da jeg så at Jan Hanvold på Facebook tok avstand fra at man kan kjøpe helse og frelse for penger, sier Ludvig Nessa til Vårt Land. 

Nei, Nessa, Hanvold tar ikke avstand. Om han tar avstand, nuller han den ut straks det prekes "såkorn" for frelse (som i eksempelet i NRKs "Oppdatert"), helse og velsignelse.

Nessa syns det er raust av kanalen å gi ham sendetid. Nei, det er ikke raust, Nessa. Det er noe kanalen gjør for å styrke sin stilling blant dine konservative venner uten herlighetsteologisk bakgrunn. Hvis du "får sendetid gratis" - eller Hanvold "sår sendetid" – er det heller ikke raust. Du kunne like gjerne få penger for å sende på kanalen. De bruker deg. Og Hanvold "sår" som kjent fordi han vil ha en høst. Ikke fordi han er gavmild. Se òg skildringa av møtet med Ludvig Karlsen i boka Himmelsk økonomi.

Morten Askeland i Åpne Dører sier Visjon Norge er én av flere plattformer de bruker. Ja vel? Da skader det kanskje ikke mye å slutte å sende der; dere når jo ut via andre?

– Vår erfaring er at folk klarer å skille mellom oss og kanalene vi bruker, sier Askeland. Min erfaring: Folk blir opprørt av at Åpne Dører sender på en kanal som bygger på velsignelse mot betaling. Og noen, blant Hanvolds tilhengere, bruker Åpne Dører som argument for Visjon Norges rett til å eksistere. At Visjon Norges eksistens bygger på usunn teologi og aggressiv innsamling som påvirker til bunnskrapte lommebøker, det tenker visst hverken disse eller Askeland stort på.

Om det er ting de reagerer på, sier Askeland, foretrekker han at de tar det direkte opp med dem det gjelder. Da lurer jeg på: Har Askeland noen gang tatt opp Hanvolds innsamlingsmetoder med ham? Teologien? Hvordan gikk det i så fall? Eller er det ingenting som har plaget Åpne Dører nevneverdig før Baez-bråket?

Jeg kunne ha sagt mer om Åpne Dører og hvordan Hanvold gjør som han vil med dem – som ved Maldonados møter 2016 – men lar det ligge nå.

Tor Tjeransen i Adventistkirken gir uttrykk for at Adventistkirken ikke stiller seg bak Hanvolds preik og pengepress. Men har man sendt program hos trosbevegelsen siden 2003, har man i noen grad legitimert svermeriet. Om ikke annet så ved det at man gir kanalen pen pynt å vise – innimellom all "så inn her nå", "seer sår inn 1000 for dame med angst" og "kjøp boka 22. juli-profetien". Man holder liv i Kenneth Hagin-teologiens spredning (en lære adventister pleier å sky). Man puster liv i en visjon som egentlig aldri var liv laga, men i sterk grad får økonomi fra minstepensjonister og andre sårbare. Og fra gratis program med sendepartnere. 

Tjeransen sammenlikner det å sende på Hanvolds kanal med å sende på NRK og TV 2. Som om de sistnevnte gir seg ut for å være Guds talerør. Eller endetidselitens apostler. Dette argumentet er så velbrukt, og dumt, at jeg ikke kommenterer det mer enn som så.

Mary Anette Skaaheim i Jesusnett (Normisjon) mener at samarbeidspartnere ikke har ansvar for kanalens innhold. Tja. I utgangspunktet er det vel slik. Men Skaaheim har formidlet til Visjon Norge at Baez-prekenen ikke har dekning i Bibelen. Så litt ansvar føler de. Og prøvde de ikke å påvirke i forbindelse med Bayo Oniwinde (nigeriansk-britisk, venn av Hanvold, i media 2015–2018)? 

Ærlig talt, Skaaheim ...: 

– Jan Hanvold selv har vært tydelig overfor oss og offentlig at de ikke ønsker å stå for en teologi som selger frelse eller helbredelse for penger. 

Dette sier du til Vårt Land. Jesusnett vil fortsatt lage program til Hanvold. Dette om Hanvolds "tydelighet" er naivt på grensen til det nusselige av dere. Om dere til sommeren kan dokumentere dette – at kanalen ikke har prekt såkorn for frelse og helse siden Baez – da kan vi si at det var rett å ta "tydeligheten" på alvor.

Forstå meg rett. Jeg tror Hanvold selv tror - iblant – at det er forskjell på pengefrø for frelse og betaling for frelse. Det gjør det ikke bedre å samarbeide med ham.

Det er òg naivt å tro du kan endre Visjon Norges reelle profil og lære ved å få noen flere evangeliske sendepartnere. Det gir litt mer påfyll av annet enn Hagin, Roberts og Howard-Brownes tankegods, men endrer ikke noe varig og dypt. Se på TBN og God TV – har de fått noe særlig annen profil? Denne forandringstanken ser jeg også i Tro og mediers nyeste kommentar. Jeg syns det konkluderes på nesten hårreisende vis, og jeg har tatt det opp med Jarle Haugland.

Både Åpne Dører og Adventistkirken uttrykker at de vurderer fortløpende hvor de skal sende. Velsignelse mot betaling ser ut til å være med i vurderingen. Men ennå har de ikke funnet noe som er ekstremt nok til å trekke seg fra Hanvolds kanal. Det som måtte til for å overhodet snakke om det, var tilsynelatende "Pengepredikanten" på NRK i 2016 og "Guds virusvern mot betaling" nå. Politianmeldelse for menneskehandel har jeg ikke hørt mange si noe om – greit nok – men jeg håper dere så "Norge bak fasaden" (første episode). Det som ser ut til å veie mer enn all farlig forkynnelse, og utnytting av mennesker, er uansett dette: Ønsket om å nå et så stort publikum som mulig.

Vel, noen har ikke latt det suget trumfe etikk og moral. P7 Kristen Riksradio har valgt å ikke sende på Visjon Norge. Oase trakk seg unna (jf. Vårt Land etter "Pengepredikanten". De er ikke antikarismatiske, men de kan ikke stå for velsignelse mot betaling.

Og for å bli litt åndelig: Tror du på ferdiglagte gjerninger? På at Gud leder deg og budskapet ditt til dem som skal høre? Hvorfor tviholder du da på å sende på en svær plattform med helsefarlig grunnmur og forkynnelse? Er det ikke bedre å nå ti folk i måneden med godt budskap – enn å nå hundre mens man hjelper en "landeier" å drive giverslaveri?

Snart synker antakelig Visjon Norge. Vil dere bli med ned eller gå i livbåten?

8 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
20 dager siden / 1190 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
14 dager siden / 1187 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
6 dager siden / 822 visninger
Muskuløs kristendom
av
Hilde Løvdal Stephens
rundt 1 måned siden / 743 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 1 måned siden / 678 visninger
Eit ansvarslaust Europa
av
Emil André Erstad
28 dager siden / 650 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere