Verdidebatt

Norge må stå sammen med Europa

Etterretningstrykket mot Norge øker, global oppvarming truer og verdens stormakter går i en autoritær retning. Norge må ta grep og stå samlet med Europa.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For ikke lenge siden la E-tjenesten frem at etterretningstrykket mot Norge øker og nå har to supermakter på etterretning funnet sammen. Nemlig Russland og Kina. Dette kommer også i tillegg til Russlands brev til Norge hvor de påpeker at de anser Svalbard som «ikke opprinnelig et norsk territorium». Dette kan være signaler fra stormaktene som vi må ta på alvor.

Verden er i en unik situasjon i dag: aldri før har tre stormakter beveget seg i en autoritær retning samtidig. USA, Kina og Russland ser alle ut til å ønske et hardere samarbeidsklima og et oppstykket og fragmentert Europa. Dette ser vi i det rufsete Cambridge Analytica pregede BREXIT-valget. Stormaktene i dag vil tydeligvis ha oss europeere splittet opp i en tradisjonell «splitt og hersk» taktikk hvor målet er blant annet å tvinge klorkylling og dårligere handelsavtaler på små enkeltnasjoner istedenfor å forhandle med en felles blokk i EU. Dette ville gjort oss til marionetter under stormaktene i deler av utenrikspolitikk og forhandlinger i handelsavtaler. Dette kan vi ikke la skje.

Hjemme i Norge tar Rødt, Senterpartiet og Nei til EU ordet for at vi skal ut av EØS- avtalen for å falle tilbake på en handelsavtale fra 1973. Jeg var ikke født i 1973 men jeg tørr anta at verden så annerledes ut på 70-tallet enn i dag. I hvert fall har verden endret seg mye de siste 10-20 årene. Bare siden 2016 har verden endret seg betraktelig. Mer populisme og mindre samarbeid er utviklinger vi ser i dag.

Som ung og aktiv i Europabevegelsen har jeg pekt meg ut noen av våre største utfordringer i dag. Dette er klima og migrasjon. Felles for disse to utfordringene er at de er begge best tjent med å løses globalt og ikke nasjonalt.  Vi trenger derfor mer europeisk samarbeid, ikke mindre slik Nei til EU ønsker. Det hjelper svært lite om vi legger om oljeindustrien vår uten at resten av verden følger i en klimavennlig retning. Men om Norge går sammen med EU inn for å senke utslippene vil det plutselig ha en markant effekt.

Derfor er tankegodset til Rødt, Senterpartiet og Nei til EU direkte farlig. Mindre globalt samarbeid vil gi mindre globale løsninger på våre felles utfordringer.  På den annen side ønsker vi i Europabevegelsen mer globalt samarbeid som vil generere mer globale løsninger på våre felles utfordringer.

La oss ikke følge den rufsete stien til Rødt, SP og Nei til EU. Den sikre veien er med von der Leyen!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt