Kjell G. Kristensen

100

Nattverden som mysterium

Nattverden er et rituelt måltid som utføres som en viktig del av den kristne gudstjenesten. Utgangspunktet er historiene hentet fra evangeliene i NT og forstått rett frem slik det står skrevet, men ikke undersøkt i detalj.

Publisert: 2. mar 2020

Måltidet er i følge fortellingene et kveldsmåltid, og er i prinsippet en lignelseshistorie som forklares mer detaljert i GT, men også i NT i Johannes evangelium. En lignelse er en bildebeskrivelse på noe annet enn hva det i virkeligheten er. 

Brødet er egentlig et bilde på Jesu kropp, og vinen illustrerer hans blod. Matt.26.26-28 - Joh.6.51,53-54: Jeg er det levende brød som er kommet ned fra himmelen. Den som spiser av dette brødet, skal leve til evig tid. Og det brødet jeg vil gi, er min kropp, som jeg gir til liv for verden.» - Jesus sa da til dem: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: 

Hvis dere ikke spiser Menneskesønnens kropp og drikker hans blod, har dere ikke livet i dere. Men den som spiser min kropp og drikker mitt blod, har evig liv, og jeg skal reise ham opp på den siste dag. Vers 54 viser så til vintreet og grenene i Joh.15.4-8. Vintreet/ stokken dukker opp og forklares i Esek.17 i ett nytt bilde. 

Forklaring på hele bildet kan det gis mange eksempler på, som hos Salm.53.5 hvor Jesus er et bilde på Guds folk som er Juda: Forstår de da ingen ting, de som gjør urett? De eter opp folket mitt som om de spiser brød, og kaller ikke på Gud.

Som avhandling kan man lese hele Esek.22. (Overskrifter: Dom over blodbyen – Israel i smelteovnen – Alle i landet gjorde urett) Noe for Israel å tenke på når de nå ønsker å annektere mer land.


2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
9 dager siden / 1344 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
21 dager siden / 1227 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
27 dager siden / 1213 visninger
To strekar
av
Arne Mulen
2 dager siden / 1102 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
13 dager siden / 856 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 570 visninger
Humanismens hellige skrifter
av
Didrik Søderlind
nesten 2 år siden / 563 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere