Kjell G. Kristensen

100

Talekunst

Magne Nylenna skriver om babelsk forvirring og synkende bibelkunnskaper. Stort sett handler innlegget om sikringskost og kultur, samt ord og uttrykk.

Publisert: 1. mar 2020

Som nevnt har Bibelen mange ord og uttrykk, særlig hos Ordsp. kan man finne slike ting som at: Den vise skal lytte og øke sin lærdom, den kloke skal lære å bruke sin tanke, så han forstår vismenns ord og gåter. Men det er i visdommens bok man finner det utlagt som "talekunst" 

Vil du høste rik erfaring? Visdommen kjenner det som har vært og forutser det som skal komme, den forstår talekunsten vendinger og kan løse gåter, den tyder tegn og varsler og vet hvordan det går til slutt med alt som skjer.(Visd.b. 8.8)

Når jeg leser stykket tenkte jeg straks på at det var dette det handlet om, det ordlegges som «talekunst» og «ord og vendinger». Om det vil bidra til babelsk forvirring når det gjelder synkende bibelkunnskaper tror jeg ikke man skal bry seg så mye om, siden det ikke er så lenge siden folk satt i kirkene og ikke skjønte det kvekk da prekenen foregikk på latin. 

Derfor tror jeg at siden den gang har bibelkunnskapen økt betraktelig. Men om den babelske forvirringen av den grunn er blitt klarere forstått, si det er jo et annet spørsmål stilt i betraktning over vismenns ord og tale, eller bildeutlegninger, om det som også kalles for lignelser. 

Eller som det også står skrevet om Babylon i Åp.17.17: For Gud ga dem i hjertet å fullføre hans plan og ha én og samme vilje: overgi sin kongsmakt til dyret, helt til Guds ord er oppfylt.

Når det gjelder språk og endring av språk er det tankevekkende å kunne lese i 1.Mos.11.1f. at hele jorden hadde samme språk og samme ord. - Men så skjedde det altså en språkforvirring som førte til forskjellig språk.

Nå hevdes det jo at verden er på vei tilbake til å få samme ord og tale gjennom det engelske språket, så da går vi frem mot en ny språkforvirring? (i Apg.2.5-18)


2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
9 dager siden / 1344 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
21 dager siden / 1227 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
27 dager siden / 1213 visninger
To strekar
av
Arne Mulen
2 dager siden / 1102 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
13 dager siden / 856 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 570 visninger
Humanismens hellige skrifter
av
Didrik Søderlind
nesten 2 år siden / 563 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere