Verdidebatt

Muskuløs kristendom

Kristne kostholdseksperter har et stort marked. En veltrent og slank kropp er viktig for hva vi anser som et moralsk og godt menneske.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Man skal jobbe hardt for å unngå å bli bombardert med kostholdsråd og treningstips i tradisjonelle og sosiale medier. Ordtaket «Du er det du spiser» har praktisk talt blitt byttet ut med «Du er hva du ikke spiser og hvordan du trener».

Som USA-viter og som gift med en amerikaner er det vanskelig for meg å overse hvor mye av norsk debatt om helse og kosthold som kommer fra landet i vest. Nordmenn plukker opp tips om faste, diett og trening fra podkastverten Joe Rogan og skuespilleren Gwyneth Paltrow. De har kastet seg over dietter som keto og paleo på samme måte som de har slukt amerikanske filmer og TV-serier.

Kristne kostholdseksperter

Norske kristne har en voldsom appetitt for amerikanske kristenprodukter, det være seg apokalyptikk, samlivsbøker, romaner eller annet. Det er kanskje ikke så rart at man kan finne norske versjoner av bøker som Rick Warrens Danielplanen og Don Colberts Det du ikke vet kan ta livet av deg. Man får treningstips, kostholdsråd og åndelig veiledning i en og samme pakke.

Kristne kostholdseksperter har et stort marked. Sosiologen Kenneth Ferraros observerte for noen år siden at de med en fast tro sjelden har faste kropper.

Muskuløs kristendom

Det å disiplinere kroppen, enten det er snakk om å faste eller å leve i sølibat har vært en del av kristen tradisjon lenge. Men 1800-tallets USA var et oppkom av ulike religiøse grupper som eksperimenterte med kropp og helse, og som fortsatt former debatten om rett kosthold, det være seg vegetarianisme eller fruktarianisme.

På begynnelsen av 1900-tallet fikk idrett en viktigere rolle. Muskuløs kristendom oppsto først blant engelske kristne som var bekymret over fremtiden til det hvite og protestantiske britiske imperiet. Muskuløse, kristne og hvite menn skulle sikre fremtiden. I USA fremhevet evangelister som Billy Sunday hvor viktig det var for menn å ha en sunn og muskuløs kropp for å stå imot både Satans krefter og den gryende kvinnebevegelsen. Denne muskuløse kristendommen har fortsatt stor innflytelse blant evangelikale, ofte nykalvinistiske, kristne som fremhever såkalte tradisjonelle kjønnsroller som uttrykk for en skaperordning.

Veie sine synder

Ifølge religionsviteren R. Marie Griffith eksploderte antall bøker om helse og kropp i takt med at den kristne bokbransjen vokste og de amerikanske bukselinningene ble enda strammere.

Forfatteren Charlie Shedd skrev i sin slankebok at overvektige kristne var de eneste som kunne veie sine synder. Man kunne drive ut synden ved å kontrollere spisingen sin. Deborah Pierce kunne fortelle at hun hadde bedt seg tynn. Forsiden av boka hennes var et vitnesbyrd om hvor godt det fungerte: med et før-bilde av en smålubben og deprimert Pierce satt opp mot en strålende og slankere Pierce i brudekjole. Samtidig hadde helbredelsespredikanter stor suksess. Disse predikantene vektla total hengivenhet til Gud, som ville helbrede kroppen fra sine piner. Disse trendene hadde en felles overbevisning om av en ekte troende kunne ta kontroll over den fysiske kroppen.

Slank og moralsk

Oral Roberts University – dannet av helbredelsespredikanten Oral Roberts – har lenge sett på helse og fysisk fostring som del av utdannelsen. På 1970-tallet klaget studenter over at de kunne miste studieretten om de ikke gikk ned i vekt. Nylig utstyrte universitetet førsteårsstudentene med «fitbits» for å registrere hvor mye de mosjonerte. Tidligere hadde studentene selv loggført sin fysiske aktivitet. Ny og gammel teknologi hadde samme mål: var studentene for stillesittende kunne de risikere å få karakteren «ikke bestått».

Oral Roberts University er et ytterliggående eksempel. Men det sier noe om hvor viktig en veltrent og slank kropp kan være for hva anser som et moralsk og godt menneske. Og der har vi et problem, enten man lytter til Rogan, Paltrow eller et kristent alternativ.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt