Greta Aune Jotun

175

Virus-nonchalanse

Verden utenfor Norge vet det er typisk norsk å være naiv.

Publisert: 24. feb 2020

Med det nye viruset - kalt Covid-19, kommer også noen minner fra andre virus som har redusert folketallet på Jorden. Også på 1950-tallet ble verden angrepet av et alvorlig influensavirus. Det fikk betegnelsen A/Singapore/1/57, bedre kjent som Asiasyken. Det er antatt at i årene 1957-1958 førte Asiasyken til mellom 1-2 millioner dødsfall (globalt).

I serien av virus undertegnede ble rammet av som barn, er Asiasyken og Morbilli-viruset (meslinger) de som ennå sitter best i minnet, på tross av delvis bevisstløse perioder. Mens Asiasyken herjet i kroppen på det verste, har jeg ikke tall på hvor mange ganger jeg mistet bevisstheten, men jeg husker at etter hvert anfall, kjente jeg meg friskere - før jeg igjen svevde inn i "tåkeheimen". I sykdomsperioden med meslinger, var jeg også meget syk og lå delvis i feberfantasier. Fra Rubella-virusperioden (røde hunder) derimot, husker jeg bare utslettet og at jeg maste om godter, verre var jeg ikke! Jeg slapp heller ikke unna Variella-viruset (vannkopper) og skarlagensfeberen (Scarlatina, en bakteriesykdom), og har heller ingen spesielle minner fra disse sykdomsperiodene, annet en at jeg ikke var verre av skarlagensfeberen enn at jeg kunne bli med til naboens bærhage for å spise søte stikkelsbær!

Tilbake til dagens virus, Covid-19. Med dette alvorlige virusutbruddet på fremmarsj, har norske (helse)myndigheter all grunn til å være på vakt og ikke vente med å sette i verk forebyggende tiltak. For eksempel: I skrivende stund blir ikke - ifølge Avinor - reisende fra utlandet testet (bortsett fra de få som er kommet fra Wuhan i Kina). Det er foruroligende, når man vet at viruset er spredt i snart tretti land og det antas at inkubasjonstiden er opptil to uker. Det vil si: man kan være smittebærer i to uker før man får symptomer selv. Covid-19 spres fort.

La meg spisse dette med et tenkt tilfelle: Norges statsminister deltar på et møte i utlandet der mange er samlet. På en eller annen måte blir hun smittet av en person man tror har bare en vanlig forkjølelse. To uker senere blir hun syk av Covid-19, og i inkubasjonstiden har hun smittet flere i Regjeringen og Stortinget (jf. briten som hadde smittet ti personer før han visste at han selv var smittet).

Det skal visstnok være en typisk norsk egenskap å være god. Verden utenfor Norge vet det er typisk norsk å være naiv. Det viser seg igjen og igjen. For "her skjer det jo aldri noe, vi bor i Norge, vi". Myndighetene våkner langsomt. Måtte de i denne saken åpne øynene og bruke fornuften. Før det er for sent.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
8 dager siden / 1302 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
20 dager siden / 1227 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
26 dager siden / 1213 visninger
To strekar
av
Arne Mulen
2 dager siden / 1058 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
12 dager siden / 854 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 568 visninger
Humanismens hellige skrifter
av
Didrik Søderlind
nesten 2 år siden / 562 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere