Verdidebatt

Godt råd: Ikke annekter! Vent til etter valget i mars?

Redaktør i Jerusalem Post, Caroline Glick, skrev 31.01. 2020 i kommentaren «The Blood Libel is Over» at hun tror det er klokt av statsminister Netanyahu å vente med de annonserte annekteringene på «Vestbredden». Hun hadde blitt orientert av USAs ambassadør i Israel om detaljene i president Trumps fredsplan som ble lagt frem tre dager tidligere.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ambassadør David Friedman hadde fortalt redaktøren at presidenten ville støtte en israelsk beslutning om innføring av jødisk lov i Jordandalen og i israelske bosetninger i Judea og Samaria. Hun kjenner amerikansk og israelsk politikk usedvanlig godt, halvt amerikaner som hun er. Det hun skriver i sin kommentar, viser hvilket kvantesprang «århundrets fredsplan» er i forhold til tidligere fredsforslag. Presidenten ønsker imidlertid at statsminister Netanyahu venter til etter valget 2. mars med å annektere Jordandalen og bosetningene på "Vestbredden".  Det passer statsministeren dårlig.

Etter en 4-års prøveperiode kan det i følge  fredsplanen, avhengig av palestinernes oppriktige forhandlingsvilje, enten oppstå en palestinsk stat side om side med Israe (plan A), eller en multietnisk jødisk stat på jødenes historisk landområde i Kanaan (plan B), uten en palestinsk stat .

Caroline Glick ble helt euforisk i sin kommentar  da hun 27. januar hørte hva som ville komme frem i president Trumps fredsplan. Nå vet hele verden hva planen inneholder.

Hun avsluttet sin kommentar slik: «Under Oslo, Israel had no interest in taking the initiative. Every "step forward" was a set-up. Tuesday Trump ended the 27-year nightmare. Oslo is the past. Sovereignty is now. We were like dreamers. The time has now come to give thanks for the miracle and get on with building our land».

Caroline Glick deltok som israelsk rådgiver under forhandlingene som førte til  Oslo-avtalene i 1993 og 1995 og ble like godt kjent med den palestinske forhandlingsstrategien som den norske mellommannen under forhandlingene i Oslo, Terje Røed Larsen. Han innrømmet i ettertid at Yasser Arafat og hans sammensvorne,  deriblant Mahmoud Abbas, løy i alle faser av fredsprosessen. Han lyktes overraskende godt med det, uten at de norske fredsmeklerne gjorde så mye vesen av løgnene. De måtte tenke på sine karrierer i FN-systemet.

Det er tydelig at redaktør Caroline Glick nå tar det for gitt at de israelske forhandlerne ikke lar seg lure flere ganger, men umiddelbart påpeker løgner når de forekommer. Det vil automatisk utløse plan B i følge fredsplanen. Denne automatikken forklarer trolig redaktørens euforisme, da innholdet i fredsplanen ble fortalt henne av den amerikanske ambassadøren.

Hun vet så inderlig vel at palestinerne ikke er interessert i en tostatsløsning. Om 4 år kan israelerne, med amerikansk støtte, bli herrer i eget hus og fortsette å bygge ut landet sitt. Bevisstheten om dette forholdet utløste trolig  hennes store glede.

Caroline Glick har i motsetning til de norske mellommennene i fredsprosessen skrevet og fortalt i internasjonale medier om sine opplevelser med de palestinske forhandlerne i 1990-årene, og om det som hendte i tiden etterpå. Forhandlingene kan bli interessant stoff for fremtidige historieforskere. Se www.CarolineGlick.com!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt