Constance Thuv

1

Rusreformen som gjør vondt verre

Publisert: 10. feb 2020  /  965 visninger.

Regjeringen har hatt et rusreformutvalg som har kommet med forslag til en ny rusreform. Jeg er både skuffet og provosert over hvor lite hensyn de tar til forebygging, noe jeg mener bør være førsteprioriteten i rusdebatten. 

Formålet med den nye reformen er at vi skal gå bort i fra å anmelde og straffefølge personer som blir tatt med brukerdoser med narkotika, og isteden gi tilbud om hjelp. Det er bra at de tyngste rusmisbrukerne skal få hjelp og behandling isteden for store bøter. Men, når reformen velger å gå inn for å  fjerne gode forebyggingstiltak om blant annet tilgjengelighetsreduksjonen som er i dag blir jeg veldig skuffet.

 Problemet her, er ungdommen.

 I Norge er vi stolte av at vi har lavt bruk av narkotika blant ungdom i forhold sammenlignet  med andre lignende land i Europa. Å avkriminalisere noe så farlig som narkotika kan få dødelige konsekvenser. Det blir eksempelvis argumentert med at cannabis ikke er farligere enn alkohol. Dette stemmer ikke. Det er ikke like lett å gå videre på tyngre stoffer fra alkohol som det er med cannabis. Argumenter som at dette er fordi det er et monopol som regulerer alkoholpolitikken i Norge holder heller ikke vann, da det ikke er like store alternativer innenfor alkohol som med narkotika. Studier viser også at cannabis kan få langvarige skader på hjernen, og det er derfor et faktum at det kan være mer skadelig med cannabis enn alkohol for ungdom. 

 

Vi må hindre at dette skjer, derfor er ikke rusreformen som er lagt frem den riktige løsningen. Ungdom bør ikke kunne få signalet om at det er rett eller sunt å skulle teste narkotika. Det må finnes en mellomløsning, der du ikke straffer rusmisbrukere, men samtidig så skal det foreligge reelle konsekvenser.

 

Helseministeren påstår at politiet med denne reformen fortsatt skal reagere på narkotikabruk, og det skal være forbudt å selge narkotika. Med utgangspunkt tatt i den foreslåtte reformen er det meget motstridende og ikke minst uansvarlig av han. Her har Bent Høie virkelig et ansvar, som det forventes at han tar. Raskt.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
8 dager siden / 1302 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
20 dager siden / 1227 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
26 dager siden / 1213 visninger
To strekar
av
Arne Mulen
1 dag siden / 1058 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
12 dager siden / 854 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 568 visninger
Humanismens hellige skrifter
av
Didrik Søderlind
nesten 2 år siden / 562 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere