Roald Øye

Pensjonist
364

Kampen mot antisemittisme og fri abort.

Forfatter og filmregissør Nina Grunfeld ble intervjuet av Ole Torp i beste sendetid på NRK 2 onsdag 29. januar. Hennes budskap gjorde sterkt inntrykk og var en tankevekker for dem som trodde de visste det meste om tyskernes grusomheteter mot det jødiske folk, før og under annen verdenskrig.

Publisert: 30. jan 2020

Den meritterte forfatteren fortalt levende og engasjert om sin far og farmor, henholdsvis  Berthold og Frederikke Grunfeld, som begge var jøder. Farmoren fikk sitt ungdomsliv fullstendig  ødelagt av krigsbegivenhetene. Hun endte sitt liv i utryddelsesleiren Sobibor sammen med noen hundre tusen andre jøder, mens faren dr. med. Berthold Grunfeld, kom til Norge som 7 år gammel flyktning i 1939 og gjorde karriere etter krigen som psykiater og samfunnsdebattant.  Abort og familieplanlegging var hans fagfelt, og han satt i mange offentlige råd og utvalg. 

Abortloven ble vedtatt i Stortinget i 1976. Den har senere tatt livet av over en halv million spirende menneskeliv i Norge, noe legen Berthold Grunfeld med sitt virke bidro til. Tallet er langt større enn tallet på norske jøder som mistet livet under krigen. Av ca. 1500 jøder som bodde i Norge i 1939 omkom ca. 700 i tyske fangeleire. Alt dette er offisielle tall som burde ryste et hvert opplyst menneske. Berthold Grunfelds ideologiske motstandere i 1970- og 1980-årene, biskop Per Lønning og hans bror,  Høyrepolitikeren Inge Lønning, tapte kampen i Stortinget om det ufødte liv. Det har etter hvert begynt å ryste flere og flere mennesker som har innsett at et foster også er et menneske.

En skremmende uttalelse,  som viser manglende kjennskap til hva som i dag foregår i Midtøsten, kom frem i avslutningen av intervjuet. Nina Grunfelds kritikk av USAs president Donald Trumps  politiske innsats, viser at hun sammen med et stort flertall her i landet, jøder, så vel som muslimer og etniske nordmenn, ikke har fått med seg at USAs president er den eneste statsmannen i den vestlige verden  som mest iherdig  forsøker å forhindre et nytt holocaust på jøder ved at han støtter Israel i landets kamp for å hindre at Iran utvikler atomvåpen og raketter som vil bli rettet mot Israel. Han fortjener støtte i stedet for kritikk.

Nina Grunfeld fortale at hun hadde venner i Frankrike,  som nå var i ferd med å gjøre alya til Israel fordi de ikke lenger føler seg verdsatt som mennesker der de bor.  Som sekulær jøde hadde Nina Grunfeld ingen planer om å gjøre det samme, selv om hun hadde skremmende opplevelser å peke på i sitt opplysningsarbeid om antisemittismen i Norge.

I 1930-årene var det ikke mange jøder som ante hva som var i emning og kom seg unna i tide. Det var dessuten for mange helt umulig.  Våre dagers jøder som bor "i eksil" over hele verden er heldige som har et land å søke ly i - og der de på toppen av det hele er hjertelig velkomne.

 Det er et tankekors at endog jøder saboterer denne muligheten ved å være med på kritikken av den amerikanske presidenten som med sine personlige svakheter bare unner jødene det aller beste.  Hva som har gjort ham til Israelsvenn, er en gåte. 

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere