Bjarne Bjelland

91

Vær våken for jødehatet daglig.

Nylig har minnedagen for Holocaust blitt markert med minnemarkeringer i mange land og byer. Under de mange talene som er holdt har vi også hørt uttalt at det som skjedde under krigen ikke må skje igjen.

Publisert: 29. jan 2020 Den vestlige verden har et grusomt minne når det gjelder jødene, med utryddelsen av jøder under andre verdenskrig. Kunnskapen om Holocaust er godt dokumentert slik at det er ingen som kan hevde at dette ikke skjedde når de ser på dokumentasjonen som er lagt fram.

Selv om drapene på jødene i konsentrasjonsleirene er godt dokumentert ser vi at jødehatet er voksende og synlig i verden. Angrep mot jøder, synagoger, jødiske institusjoner, jødiske butikker og gravplasser er nyheter som vi har hørt ofte fra både Europa og USA, og det er ikke noe som tyder på at vi ikke vil få slike handlinger i fremtiden.

I vårt naboland Sverige har det vært økende anmeldelser av antisemittistisk vold. Flere unge jøder har stått fram i Malmø og fortalt at de ikke tør gå på skolen fordi de frykter å bli slått ned. Svaret er at svenske myndigheter skal ta tak i problemet. Hittil har den innsatsen ikke vist igjen. 

Frankrike har den største andelen av jødiske innbyggere etter Israel og USA. I Frankrike ble det i 2018 registrert 541 antisemittiske lovbrudd, ifølge tall myndighetene har lagt fram. Året før var det tilsvarende tallet 311. 

Tysklands statsminister Angela Merkel advarte på den internasjonale minnedagen for holocaust-ofre i 2018 om økende antisemittisme i Tyskland. Merkel sier det er en skam at ingen jødisk institusjon kan eksistere uten at man trenger politibeskyttelse. Offisielle tall viser at antallet antisemittiske lovbrudd økte med 10 prosent fra 2017 til 2018, fra 1.504 tilfeller til 1.646. Tallet på voldshendelser mot jøder økte fra 37 til 62 i samme periode i Tyskland.

Det er viktig at vi alle minnes holocaustdagen 27.januar og at det er markeringer i Stavanger og andre byer og land. Men, vi må også være våkne de andre dagene i året. Jødehat er en kreftsvulst som ikke har forsvunnet. Det dukker opp i stadig nye former.

 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere