Ole Jakob Warlo

10

Reklameforbud er moralisme

Statlige reguleringer for å motvirke «kroppspress» er unødvendig, og utgjør et angrep på ytringsfriheten.

Publisert: 20. jan 2020

Debatten om kroppspress har blusset opp igjen. Tirsdag forrige uke nominerte Redd Barnas ungdomsorganisasjon (Press) Dagbladet, Blogg.no og Facetune til årets «Gullbarbie». Prisen deles ut av Press til den aktøren som best får ungdom til å føle seg verst. Press sin leder, Mina Vinje mente at Dagbladet blant annet spilte mye på: «Unødvendig seksualisering, har mye fokus på slanking og kropp, og at dette også da bidrar til usikkerhet og dårlig kroppsbilde blant ungdom.» Dette gjelder saker som intimkirurgi.

2. desember i fjor sendte barne- og familieminister, Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ut et lovforslag om å merke alle fremtidige retusjerte reklamer ut på høring. Hverken Ropstad eller Press har troen på at ungdom klarer å tenke selv. Å retusjere reklame, er å stakkarsliggjøre ungdom. 

FpU mener enhver aktør burde få lov til å reklamere for det man vil, så lenge det ikke er tale om oppfordringer til voldsbruk. Det vil si at det burde være lov til å reklamere for plastisk kirurgi, seksuelle tjenester, alkohol, tobakk og lettere narkotiske stoffer. Motstand mot å tillate slik reklame er moralisme satt i system, samt å basere seg på en politikk ved å ta forbehold for grupper som føler seg støtt av reklamen. Dette kan være seg ulike organisasjoner som ønsker å beskytte utsatte grupper for kroppspress.

Politikere kan ikke regulere vekk alt de ikke liker. Nå er det på høy tid at den nye regjeringen, begynner å sette grenser for politikk. Her må FrP vise vei, i den nye tiden fremover som opposisjonsparti på Stortinget. 

For å forebygge kroppspress, må folk heller tenke mer kritisk. De som sliter med psykiske problemer burde skaffe seg profesjonell hjelp. At myndighetene skal ta hensyn til den enkeltes psykiske helse, fordi noen føler kroppspress når de ser retusjert reklame, burde ikke gå på bekostning av markedsaktører som reklamerer for produkter, som oppfordrer til helt legitime produkter eller tjenester. 

Markedsfriheten skal ikke begrenses av moralister, sosialister eller av organisasjoner som mangler troen på enkeltmenneskets evne til å tenke kritisk. FpU har ett budskap til de som er motstandere av enkelte produkter eller tjenester: Ta dere sammen, og begynn å tenk kritisk til det dere ser. 

Ole Jakob Warlo

1. nestformann i Troms og Finnmark FpU

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
3 dager siden / 2492 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
26 dager siden / 1874 visninger
Den norske kirke og pornografi
av
Marthe Kristine Østerud Primstad
rundt 1 måned siden / 1126 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
6 dager siden / 924 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
28 dager siden / 674 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
rundt 10 timer siden / 612 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere