Ole Paulshus

6

Rusreformen, fra straff til likegyldighet!

Rusreformutvalget og enkelte fagfolk ser ut til å ha en naiv tro på at det holder med gode hensikter uten konsekvenser. Fine teorier og ønsketenkning som ikke holder mål i møte med virkeligheten, kan gjøre stor skade.

Publisert: 16. jan 2020

På vegne av regjeringen har Rusreformutvalget kommet med forslag til en ny rusreform som skal endres fra «straff til hjelp» (avkriminalisering). Utvalget foreslår å gå bort fra å straffeforfølge personer som blir tatt med brukerdoser (narkotika) på seg. Isteden skal de bli pålagt et møte i kommunen med tilbud om frivillig hjelp og behandling. Det blir ingen sanksjoner dersom man ikke møter opp. Forslaget er en total brytning med tidligere praksis.

Narkotika er et av samfunnets aller største problem og har kraften i seg til å «kontrollere» mennesker og ødelegge hele nasjoner. Vi har ikke råd til å feile i evt. ny rusreform. Lederen for regjeringens rusreformutvalg fastslår at straff ikke virker. For tyngre rusmisbrukere kan nok dette være tilfelle, men for ungdom og unge nykommere vil straff og konsekvens være til hjelp. Da kan et rusmisbruk avdekkes tidlig og politi, foreldre, skole og evt. barnevern kan sette inn tiltak som kan avverge en videre rus-karriere.

Det er klart at straff har en forbyggende virkning i forhold til det å bryte loven. F.eks. risikoen for å få bøter og miste lappen ved høye hastigheter i trafikken. Behold fartsgrensene, men fjern muligheten for å straffe. Klart mange tråkker litt hardere på gassen! 

Rusreformutvalget og enkelte fagfolk ser ut til å ha en naiv tro på at det holder med gode hensikter uten konsekvenser. Fine teorier og ønsketenkning som ikke holder mål i møte med virkeligheten, kan gjøre stor skade. Vi har sett det før, reformer og poltikk som ikke virker etter hensikten.

Første bud i krigen mot narkotika, er å hindre rekruttering. Greier man det, er man langt på vei.  Men når det ikke blir mulig å straffeforfølge personer som blir tatt med brukerdoser, oppfattes det som en type legalisering. Å tro at et pålagt møte med tilbud om frivillig hjelp, skal få unge til å slutte med narkotika, er vel ganske naivt. Vi står i fare for å sende helt feil signaler til ungdom ved innføring av denne reformen. Effekten vil trolig bli det motsatte av hva man ønsker.

Politiet er bekymret for konsekvensene for ungdommen, dersom vi avkriminaliserer bruk og besittelse av narkotika. Politiet mister da et svært viktig verktøy for å kunne avdekke organiserte kriminelle nettverk som selger narkotika. Det ville vært en «gavepakke» til de kriminelle.

Redaktør i Klassekampen, Mari Skurdal sier:» Striden står ikke om hvorvidt rusbrukere med tung avhengighet skal få en helt annen oppfølging framover og slippe fengsel og meningsløse bøter. Den står om hvorvidt unge, nye brukere skal kunne bære og bruke narkotika uten at samfunnet kan gjøre annet enn å henvise til en frivillig samtale.

I mine øyne vil denne reformen gjøre rekruttering inn i stoffmiljøet enklere. Da blir det ikke en reform fra «straff til hjelp» men en reform fra «straff til likegyldighet».

Ole Paulshus    Våler Senterparti og pastor i Filadelfia Skiptvet

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
18 dager siden / 1210 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
24 dager siden / 1206 visninger
Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
6 dager siden / 1025 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
10 dager siden / 850 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 627 visninger
Humanismens hellige skrifter
av
Didrik Søderlind
nesten 2 år siden / 578 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere