Kjell G. Kristensen

116

Gud skaper lyset

Sigmund Svarstad har et innlegg hvor han belyser sitt syn på kronologien angående skapelsesdagene hvor det først blir aften før morgenen kommer i det tidsbildet det er fortalt i.

Publisert: 14. jan 2020

Version:1.0StartHTML:0000000168EndHTML:0000004092StartFragment:0000000435EndFragment:0000004075

Jeg er ikke i nærheten av å forstå dette bildet som om det skulle dreie seg om et jorddøgn. 

I følge 1.Mos.1.5 - (Gud kalte lyset dag og mørket kalte han natt. Og det ble kveld og det ble morgen første dag) - handler skapelsen om det Gud kaller for lys og mørke i sin egen lignelse. Sånn tidsmessig sier skriften at en dag for Gud er som tusen år, målt etter vår måte å måle tiden på.

Lyset (dag) er i Guds ord et mål på «det gode» og mørke (natt) et mål på «det onde» - I 1.Mos.1.3-4 sier Gud: Bli lys! Og det ble lys. Gud så at lyset var godt, og Gud skilte lyset fra mørket. - Han sier ikke her direkte at mørket er ondt, det gjøres i Jes.45.7 ( Jeg former lys og skaper mørke, jeg stifter fred (lys) og skaper ulykke (mørke) Jeg Herren gjør alt dette.

Hvis man er flink nok til å bruke vershenvisningene får man også en annen forklaring på det man leser som billedlig over til en normal beskrivelse. 1.Mos.1.3 viser til 2.Kor.5.6: For Gud, som sa: «Lys skal stråle fram fra mørket», han har også latt lyset skinne i våre hjerter, for at kunnskapen om Guds herlighet i Jesu Kristi ansikt skal lyse fram.

Altså ser man at Kristus er med i skapelsesberetningen og at han  i skriften er omtalt som verdens lys. Det motsatte har et annet navn, kalt djevelen, satan, slangen og dragen. Ikke rart at Gud skilte dem fra hverandre?

Selve utmålingen av tidsanskuelse får Daniel forklart i et syn i Dan.8. - men Daniel forstod ikke dette synet enda engelen forklarte synet for ham, han lå syk i flere dager av dette. Den skapelsen man ser i 1.Mos. er nok den samme som nevnes i 2.Pet.3.13 Men etter hans løfte venter vi på en ny himmel og en ny jord, hvor rettferdighet bor. 

Forklaring på dag og natt finnes også hos Joh.9.1-5, om mannen som var født blind: 

Da Jesus kom gående, så han en mann som var født blind (i mørket). Jesus svarte: «Verken han eller hans foreldre har syndet. Men nå kan Guds gjerninger bli åpenbart på ham. 

Så lenge det er dag, må vi gjøre hans gjerninger som har sendt meg. Det kommer en natt da ingen kan arbeide. Så lenge jeg er i verden, er jeg verdens lys.»


Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
18 dager siden / 1473 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
28 dager siden / 1286 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
9 dager siden / 1050 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
5 dager siden / 938 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
27 dager siden / 597 visninger
Morna, Facebook!
av
Heidi Terese Vangen
rundt 1 måned siden / 538 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere