Morten Eikli

5

Vil vi stanse slaveri - eller støtte det?

I skrivende stund hjelper Hope for Justice seks ofre for menneskehandel som ble utnyttet i tvangsarbeid i Oslo. Dette er kun toppen av et isfjell vi er sikre på er mye større. Hva velger vi å gjøre med at det finnes slaver i Norge?

Publisert: 20. des 2019

Første tanke er ofte at moderne slaveri i Norge, eller menneskehandel, primært handler om et titalls utenlandske prostituerte. Realiteten som vi ser er at vi snakker sannsynlig om tusenvis av ofre, hvor majoriteten blir utnyttet i tvangsarbeid i norske bedrifter. En del av landet vårt bygges av slavearbeid, laksen vi skryter av produseres med tilfeller av utnyttelse,  de norske jordbærene vi elsker om sommeren plukkes og av hender som tvinges, for å nevne noen eksempler.

ikke et slavefritt land
Norge er ikke et slavefritt land, og det vil det ikke bli uten handling på flere nivåer. Det trenges mer lovgivning på området, og vi gleder oss over initiativet til Regjeringen for å lage en ny slaveri-lovgivning. Vi håper den blir omfattende og ansvarliggjørende. Men dette frarøver ikke ditt og mitt personlige ansvar i å gjøre slaveri i Norge mulig, og vårt ansvar for å gjøre noe med det.

Den svarte økonomien i Norge ble i 2014 beregnet til svimlende 420 milliarder kroner, og ingenting tyder på at dette har gått betraktelig ned siden.  Å kjøpe svart arbeid skader ikke bare velferdsstaten, men gir grobunn til menneskehandel. Den reelle kostnaden av et billig oppusset bad er altså langt høyere, men kostnaden treffer de mest sårbare.

Hjelp når ikke alltid ut

Hope for Justice startet en avdeling i Norge i 2015 fordi vi så det var behov for en økt innsats i å identifisere og hjelp ofre for menneskehandel i vår egen bakgård. Det er avgjørende i kampen mot moderne slaveri i Norge at vi har ideelle aktører på banen. Veldig mange ofre  vegrer seg for å snakke med politi eller myndigheter, ofte av frykt for represalier. Vi hjelper med andre ord de ofrene annen hjelp ikke når ut til. Vi vil benytte anledningen til å takke alle som har stått sammen med oss siden 2015, og utfordre deg til å støtte oss eller andre ideelle aktører som bekjemper menneskehandel i Norge. Sammen kan vi et Norge og en verden fri fra slaveri.

Mobbing og slaveriets likhet
For å ta et eksempel til slutt: På skolen var mange av oss vitne til mobbing, men få av oss valgte å gjøre noe for å hjelpe. Ved å ikke gjøre noe aksepterte vi at personen ble mobbet, og at mobbing forekom på vår skole. På samme måte handler dette om hvilken side av historien vi ønsker å være på. Velger vi å handle, eller å se en annen vei og tillate at slaveri skjer i Norge? William Wilberforce, som var sentral i å få til forbudet om slaveri på 1800-tallet, sa det treffende: "Du kan velge å se en annen vei, men du kan ikke lenger si at du ikke visste."

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere