Verdidebatt

Ytringsfrihet eller sensur?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Justisministeren hevder at det må være tillat å brenne bøker som en lovlig ytring som beskyttes av ytringsfriheten. Dette kan i høy grad bestrides. Den aktuelle foranledningen til denne debatten er politiets inngripen ved demonstrasjonen i Kristiansand hvor det ble satt fyr på et eksemplar av Koranen.

En bok, også en bok som ansees som en hellig skrift, er i høy grad en ytring. Bøker er selve grunnlaget for opplysning og kunnskap i vår kultur. Kampen for fritt å kunne utgi, distribuere og lese bøker er en del av kampen for ytringsfriheten. Å brenne bøker har historisk sett fungert som en sensur av uønskede og forbudte ytringer. Inkvisisjonen satte fyr på bøker med det for øye å synliggjøre hva som var kjettersk og hva som var rett lære. Bokbål hvor man satte fyr på det som ble sett på som forbudt ble også tatt i bruk av nasjonalsosialistene i Berlin i 1933.

Historisksett er offentlig brenning av bøker en form for sensur som ikke bør finne sted i et demokratisk land. Bøker er ytringer som skal ha en beskyttelse mot sensur. Bøkenes innhold skal møtes med argumenter, med kritikk og debatt; ikke med forbud eller demonstrativ destruksjon.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt