Verdidebatt

Misvisende om boikott, jødehat og Israel

Overskriften «Norsk jøder advarer mot kommunal Israel-boikott» dominerte Vårt Lands forside den 5. desember. To hele sider var satt av til kritikk av Oslo bystyrets planer om ikke å bidra økonomisk til den israelske okkupasjonen av Palestina gjennom kjøp av varer fra de okkuperte områdene. Oppslaget er både problematisk og misvisende. Enda mer problematisk da den samme avisen har nektet å trykke denne replikken.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det har lenge vært en del av den israelske regjeringens strategi å stemple kritikk av Israels apartheidpolitikk som anti-jødisk eller antisemittisme. Det er også en vanlig avsporingstaktikk fra pro-israelske krefter her i landet.

Påstanden er like lite troverdig nå som før og ignorerer bevisst den store motstanden mot Israels krigsmaskineri og okkupasjonspolitikk som finnes blant verdens jøder.

Det finnes mange jøder, både i Israel og i verden for øvrig, som er sterkt kritiske til den umenneskelige behandlingen palestinerne blir utsatt for, og som jobber for en rettferdig løsning på konflikten.

Det kan nevnes de mange israelske soldatene i organisasjoner som «Breaking the Silence», som skammer seg over sin rolle som militærokkupant og forteller om grusomhetene de ble tvunget til å være med på. Eller de israelske ungdommene som nekter å utføre militærtjenesten i protest mot sin egen regjerings okkupasjonspolitikk.

Eller de israelske organisasjonene som «B’Tselem», som dokumenterer menneskerettighetsbrudd. Eller fremtredende israelske politikere, som for eksempel den tidligere israelske presidenten Avraham Burg, som advarer om at den voldelige okkupasjonspolitikken betyr at Israel er i ferd med å miste sin egen sjel.

Og hva med de mange jødiske forfatterne og akademikerne som roper høyt om Israels menneskerettighetsbrudd og undertrykkelse av palestinerne? Folk som Miko Peled, Michael Selzer, Ilan Pappe, Rabbi David Weiss, Moshe Menuhin, Eibie Weizfeld, Steve Quester, Joel Kovel, Norton Mezvinsky, Ora Wise, Norman Finkelstein, Phyllis Bennis, Adam Shapiro, Daniel Boyarin - for å nevne noen.

Palestinerne har levd under israelsk okkupasjon i 70 år, og en lang rekke FN-vedtak som fordømmer denne aggressive koloniseringspolitikken, blir stadig ignorert av Netanyahus regjering.

En internasjonal boikott av en regjering som ikke respekterer palestinernes rettigheter og ikke lytter til verdensopinionen, er et lovlig og fredelig politisk virkemiddel som stadig flere i verdenssamfunnet velger å ta i bruk i protest mot Israels umoralske okkupasjonspolitikk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt