Verdidebatt

Orgel: Et I-landsproblem

Å annonsere møter i Vårt Land fremfor oppslagstavla på kirkebakken var første skritt mot digitalisering av kirken

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ja, orgeldebatten kan diskuteres heftig. Vårt Land skriver i ingressen på lederplass «Å mene at et digitalt kirkeorgel kan erstatte et analogt er første skritt mot å mene at en digital kirke kan erstatte et fysisk kirkebygg.»

Dette gjør meg både trist og lattermild. Og ja, jeg kan forsikre om at innlegget ikke er skrevet med noe rødt i glasset, slik lederen oppfordrer til før man skal mene noe om dette. Jeg er en nemlig en sånn kjip avholdskristen.

Å droppe salmeboken til fordel for powerpoint ble kanskje starten? Eller å annonsere møter i Vårt Land fremfor oppslagstavla på kirkebakken? Eller hva med høyttalere? For ikke å glemme utskiftingen av gitar til el-gitar?

Menigheter rundt om i landet trenger ikke å gjøre dype analyser om hvorfor stadig færre går i kirken. Svaret er enkelt: Elektrisiteten. Med det må Darwin og enkelte filosofer byttes ut med Franklin, Edison, Jobs og Gates.

I denne diskusjonen blir det viktig å skille mellom snørr og bart. La oss starte med snørra. I lederen er alternativet til pipeorgel «Casio-keyboard». Jeg håper dette var ironisk, men faktum er at det har skjedd mye siden 80-tallet. Idag bruker man «samplinger». Kort fortalt opptak som tone for tone, og med enorme variasjoner av hvordan den spilles og henger sammen med neste tone, taes opp i (med i denne sammenheng), verdenskjente kirker, mikses, og legges inn i et program.

Går vi så mye som tyve år tilbake, da jeg var kristenruss, hadde vedkommende som spilte tangenter på Sigvart Dagsland-konserten på Krussetreffet, orgelsamplinger fra Ullern Kirke. Dette låt nok vesentlig bedre enn de fleste analoge orgler i distriktet ville gjort.

Selv har jeg samplinger av et orgel fra London hvor orgelspillingen til spillefilmen Interstellar regissert av Christopher Nolan, med musikk av Hans Zimmer ble spilt inn.

Poenget er at om man hadde gjort en blindtest her, ville svært få hørt forskjell. Og da sikter jeg selvfølgelig til disse noe dyrere «digitale» løsningene, og ikke Casio-keyboardet man ønsket seg i konfirmasjonsgave i TenSing tiden. Og tro meg, jeg hører godt forskjell på samplinger fra eksempelvis strykere og ikke minst hvor i verden orkester er spilt inn, så hørselen er ikke så alt for dårlig hos meg enda.

Jeg kan godt forstå de som sliter med orgelbytte. Selv går jeg i en menighet med et Steinway-flygel med samme verdi som en heftig Tesla. Denne står som oftest i et hjørne med trekk over seg, mens man istedenfor bruker slike «digitale» piano. Jeg våger dog å kaste ut påstanden om at det ikke er flygelets fravær eller stillhet som har påvirket Gudstjenestedeltagelsen eller den digitale verdensorden.

Fra et musikalsk og teknisk perspektiv, er det imidlertid mye lettere å imitere digitale versjoner av naturtro orgel fremfor flygel og piano. Kanskje det ville reist en debatt i en leder? Eller er det greit at søndagsskolebarna har et dårlig casio elpiano, mens de som kommer pyntet til kirken skal lytte til orgelet? Slik det har vært de fleste stedene de siste 30 årene?

Så kommer vi til barten. Selve orgelet rent fysisk. Med eller uten lyd.

Orgel er muligens ett av kirkerommets viktigste signaturer. I så måte bør man kanskje heller vurdere å, som man har gjort i mange kirker, la det gamle stå. Nettopp fordi det har en estetikk som andre ikke har. Å vedlikeholde et orgel estetisk, har imidlertid en annen kostnad enn å bytte ut og oppgradere.

Rent praktisk, la noen storbyer i vårt vidstrakte land ha fantastiske analoge orgel. Da kan de som knuser EKG-måleren på Apple Watchen av tanken på digital orgellyd reise dit. Det slår meg at slike har råd til det. Om ikke med bil så med tog. Forslaget høres kanskje litt Frp’isk ut. Beklager, men jeg tilhører altså ikke det partiet.

Her kommer vi kanskje også til hva som med leder-innlegget gjør meg litt flau. I denne tiden hvor vi diskuterer utslipp av redningsbåter og oppdagelsesreisende, sett i lys av klima og miljø, blir kanskje dette litt det samme? Ikke minst får vi et PR problem ovenfor de utenfor kirken. Sånn utenom riksantikvaren og de som hører på LP-plater 02:34 fordi strømmen i huset er renere da enn på ettermiddagen.

For ja, som det står i lederen: Kirken er ikke bygget. Således opplever jeg dette som et I-lands problem. Bruk heller pengene på misjon, bistand eller søndagsskolen.

Så bør naturligvis jeg være forsiktig med å kaste stein i glasshus. For kanskje mitt første innlegg i Verdidebatt burde handlet om nettopp noe av hva jeg skriver ovenfor, fremfor orgel. - Men vi er jo barn av vår materialistiske tid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt