Gunnar Kvåle

44

Grunn for håp eller ny miljø-fiasko?

Faren er dessverre stor for at klimaforhandlingene i Madrid denne uka vil gi utilstrekkelige resultater.

Publisert: 9. des 2019

Denne uken er Madrid senter for verdens klimaelite. Vil Greta Thunberg få rett i det hun sa til deltagerne ved FNs klimatoppmøte i Polen for et år siden? «Dere har ignorert oss til nå, og dere vil ignorere oss igjen». Tjuefem år med klimatoppmøter har dessverre ikke ført til endring som monner. Politisk vilje til handling har manglet, og globale utslipp fortsetter å øke.

Lite grunn til håp

Norsk klima- og oljepolitikk gir liten grunn for håp om endring. Vi har økt egne CO2-utslipp med over 25 prosent siden 1990 mens utslippene i EU har gått ned rundt 20 prosent. Vi fortsetter å lete etter olje og gass selv om verden har funnet mer enn vi kan bruke for å kunne unngå farlige klimaendringer. Det internasjonale analysebyrået Climate Action Tracker skriver at Norges politikk fører oss mot en global oppvarming på mellom 3 og 4 grader.

Moralsk ansvar

Som et rikt oljeproduserende land ansvarlig for store klimagassutslipp, har Norge moralsk ansvar for å gå i front med handling som monner. Vi bør bruke vår oljebaserte formue til å øke vår støtte til land som i dag rammes av konsekvensene av vår oljeproduksjon og for klimavennlig omstilling av vårt eget samfunn. For å ha mulighet til å unngå en global oppvarming på over to grader, må klimagassutslippene i høyinntektsland kuttes med mer enn 10 % per år. Halvering av utslipp i Norge innen 2030 er for lite.

Ting kan snu

Faren er dessverre stor for at forhandlingene i Madrid vil gi utilstrekkelige resultater. Den verdensomspennende mobiliseringen som har funnet sted etter at Greta Thunberg startet klimastreik foran Sveriges riksdag, gir likevel grunn for håp. Et fortsatt stort folkelig engasjement som etter toppmøtet i Madrid tvinger politikere i Norge og andre land til en langt mer ambisiøs klimapolitikk, er nødvendig. Bare da kan vi nå vedtatte klimamål og slik kunne redusere risiko for svært alvorlige klimaskader.

Store utslippskutt er mulig, og vi har alle et ansvar. Hvis verdens 10 prosent rikeste kuttet utslippene til gjennomsnittsnivået i EU, vil globale utslipp reduseres med 30 prosent. Mye kan oppnås om stadig flere som Thunberg, snakker sant om klimakrisen, krever raske og gjennomgripende politiske endringer og prøver å leve som vi lærer.

Gunnar Kvåle

Professor emeritus i internasjonal helse og styremedlem i Besteforeldrenes klimaaksjon

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 3338 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
11 dager siden / 1218 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 983 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
17 dager siden / 878 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
9 dager siden / 807 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
9 dager siden / 618 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
21 dager siden / 558 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 485 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere