Roald Øye

Pensjonist
351

Venstresiden og San Remo-avtalen for n. gang.

USAs utenriksminister Mike Pompeo kom med to dramatiske erklæringer i sin utenrikspolitiske orientering den 17. november i år: 1. Det gjaldt de israelske bosetningene i Judea og Samaria, som han hevdet var lovlige og intet hinder for fred, og 2. Delegetimeringen av bosetningene var derimot et hinder for fred mellom Israel og palestinerne

Publisert: 5. des 2019


Erklæringene var som å «banne i kjerka», eller som å vifte med en rød klut foran olme okser. Delegetimering av bosetningene har nemlig vært norsk og EUs offisielle syn siden eks-president Barak Obamas tid.

Heller Ikke israelerne var samstemte i sin hyllest til Pompeo for hans overraskende politiske støtte. Da er det ikke underlig at folk flest også i Norge inntar samme forvrengte standpunkt om dette temaet. De fleste debattanter i mediene og politikere i maktposisjoner skygger unna å sitere jødenes «store frihetsbrev», jødenes Magna Charta, San Remo-avtalen, fra 1920. «Når utgangspunktet er som rarest, blir resultatet titt originalest».

Avtalen er sentral for å ha en velbegrunnet mening om Palestina- konflikten. Informasjon om San Remo-avtalen  har blitt gjentatt til det kjedsommelige av noen få som har våget å stikke hodet frem om dette temaet. Nå er det flere som gjør det.

Det var oppmuntrende at både statsminister Netanyahu og opposisjonsleder Gantz i Israel lovpriste den amerikanske  utenriksministeren for hans avisning av eks-president Obamas forståelse av sannhet og løgn om bosetningene. Det var dessuten en dristig tilbakevisning av EUs dobbelstandard når det gjelder internasjonal folkerett.

Selv om palestinerne responderte med forutsigbart sinne overfor utenriksministerens uttalelser, var ikke det den sterkeste reaksjonen. Den kom fra lederskapet i EU og fra lederne i Det demokratiske partiet i USA.

EUs utenrikspolitiske leder Mogherino skrev i en pressemelding at hun fordømte på det sterkeste erklæringen fra den amerikanske utenriksministeren, og sammen med sine franske, belgiske og tyske kolleger forsøkte hun å få med seg alle medlemsstatene i EU på en felles fordømmelse av hans uttalelser. Hun mislyktes fordi, fordi Ungarns pro-Israel-holdning blokkerte forsøket. Ungarns utenriksminister kjente sikkert til San Remo-avtalen!

Demokratiske presidentkandidater i USA «lined up to condemn Pompeo’s remarks», sammen med sine radikale støttespillere i Kongressen. En av deres fremste presidentkandidater, Elisabeth Warren, lovte å reversere vedtaket hvis hun ble valgt til president. Når hun og den europeiske venstreside bruker begrepene “settlement» og «bosettere», mener de egentlig «Sionisme er rasisme.» eller «Israel er en apartheid stat». Det viser den globale venstresides forvrengte syn i dette spørsmålet.

En forklaring på de sterke reaksjonene på Pompeos erklæringer, må være at det tar fra dem «fikenbladet» som  deres hat mot Israel gir dem. Begrepet «bosettere» tjener som skalkeskjul for  å nekte jødene selvbestemmelsesrett over sitt historiske hjemland. Med sine erklæringer den 17. 11. 2019 tok utenriksminister fra den globale venstreside dette skalkeskjulet.

Det skal ikke stikkes under en stol at erstatnings- og venstrevridde teologer gir politiske ledere ryggdekning for å mene at San Remo-avtalen er ugyldig.
.
.
5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
24 dager siden / 2899 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
rundt 1 måned siden / 2092 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
12 dager siden / 1108 visninger
Drømmen om tempelet
av
Joav Melchior
26 dager siden / 618 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
11 dager siden / 577 visninger
Minner fra en sommerkirke
av
Anita Reitan
5 dager siden / 564 visninger
Om islam og humanisme
av
Marie Rørvik
23 dager siden / 376 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere