Kjetil Haga

11

Tre råd for et inkluderende julebord

Publisert: 2. des 2019

Julebord skal være hyggelig – en anledning til å komme sammen ved slutten av året for å dele et godt måltid med kolleger på arbeidsplassen. Samtidig vet vi at julebord ikke alltid blir hyggelig for alle. Noen drikker for mye og gjør ting de kommer til å angre på. Andre opplever ubehag ved å føle seg presset til å drikke mer enn de egentlig ønsker. Noen holder seg unna nettopp av den grunn.

Ubehagelig å si nei. Undersøkelser viser at det er mange i Norge som erfarer ubehag når de takker nei til å drikke, eller forsøker å stoppe i tide. Podcasten «Utafor» som journalist Synva Hjørnevik har laget i samarbeid med Blå Kors beskriver i en av episodene hvordan dette kan oppleves. «Utafor» er en dekkende beskrivelse av hvordan det kan oppleves å avstå fra alkohol, også i kirkelige kretser og miljøer. Dette var nok annerledes før, men nå blir man ofte sett på som en kuriositet om man ikke drikker, i verste fall som en slags skinnhellig moralist.

Det vanskeligste med å snakke om disse tingene er nettopp å unngå å virke moraliserende eller som en snerpete festbrems som ikke unner folk litt gladlynt moro. I årets julebordkampanje bruker vi en god dose humor, fordi latteren er en bedre døråpner for refleksjon enn pekefingeren.

«Begrunnelsesplikten». Vårt viktigste poeng er knyttet til ordet respekt, enten man velger å drikke eller velger å la være. Arbeidslivet og dagens Norge representerer en stor bredde. I noen kulturer avstår man fra alkohol av religiøse grunner. I andre miljøer er man nærmest dogmatisk overbevist om at fest uten drikke på bordet er tvilsomme saker.

Det er ganske slitsomt å måtte oppfylle «begrunnelsesplikten» for å kunne takke nei. Å være gravid eller kjøre bil er «innafor», men noe særlig annet kan fort oppleves som å havne «utafor». Jeg ble spurt i et intervju om det finnes mye drikkepress i dag. Jeg måtte bare bekrefte at det gjør det, i ulike varianter, i de fleste miljøer og generasjoner.

Tre gode råd. Man skal alltid være varsom med å komme med gode råd, men vi har prøvd oss med disse før årets julebordsesong. De kan også brukes ellers i året, og i vennskapelige lag i de tusen hjem:

1. Ikke mas på dem som takker nei til alkohol.

2. Vær bevisst på hvordan ditt alkoholinntak påvirker andre.

3. Sørg for at det finnes gode alkoholfrie alternativer til de som ikke ønsker å drikke og til de som etter hvert opplever at de har fått nok.

Med respektfull omtanke både overfor de som velger å ta seg et glass og de som lar være kan alle oppleve seg inkludert, både på julebord og rundt andre bord!

6 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Noen bør skamme seg
av
Espen Ottosen
24 dager siden / 5613 visninger
Kreftens krigsmetaforer
av
Aud Irene Svartvasmo
22 dager siden / 3746 visninger
Ingen skal leve med skam
av
Tor Håkon Eiken
23 dager siden / 1351 visninger
Nå må vi stå sammen
av
Berit Hustad Nilsen
18 dager siden / 1248 visninger
Småprathelvetet
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
9 dager siden / 1221 visninger
Smiths Venner på ville veier.
av
Gerard Oord
8 dager siden / 1145 visninger
HVILKEN ELEFANT?
av
Rikke Grevstad Kopperstad
7 dager siden / 1135 visninger
Skal vi forby det vi ikke liker?
av
Paul Leer-Salvesen
18 dager siden / 1126 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere