Carl Müller Frøland

45

Koranbrenning og § 185

Vårt Land synes å ønske at koranbrenning skal rammes av straffeloven § 185. Denne paragrafen skaper uklarhet om religionskritikk og bør fjernes.

Publisert: 2. des 2019

Vårt Land (VL) tar på lederplass 27. november opp spørsmålet om SIAN-leder Lars Thorsens påtenning av Koranen og religionskritikk. Avisens tilnærming er urovekkende.

VL slår kategorisk fast: «SIAN er ikke en organisasjon som driver med religionskritikk.» Ifølge avisen angriper SIAN kun muslimer som gruppe og ikke religionen islam. Dessuten var Thorsen under demonstrasjonen iført et brunt antrekk, noe som gir VL sterke assosiasjoner til naziorganisasjonen SA. Avisen må selvsagt få tolke budskapet fra SIAN (eller en hvilken som helst annen politisk motstander) som «nazistisk». Noen deler denne tolkningen, andre mener tvert imot at SIAN forsvarer demokratiet mot islams «sanne», angivelig menneskefiendtlige natur - og atter andre avviser i hvert fall deler av organisasjonens synspunkter, men ser det riktig å tolerere dem.

Debatten om hvor SIAN bør plasseres i det ideologiske landskap, skal jeg ikke gå inn i. Men jeg vil hevde at VL tar helt feil på ett sentralt punkt: SIAN fremfører faktisk religionskritikk. Under demonstrasjonen i Kristiansand – som kulminerte med koranbrenningen og volden fra muslimske motdemonstranter – fremsatte SIANs aktivister en rekke utvetydig islamkritiske ytringer. I denne konteksten er det helt klart at Thorsens koranbrenning må forstås som en islamkritisk ytring. Oppfatningen av koranbrenningen som blasfemi deles for øvrig av fremtredende jurister.

Andre eksempler på SIANs religionskritikk finner man i brosjyrene om islam som Thorsen selv har forfattet og distribuert. I tingretten ble han nylig dømt for en av rekke ytringene i disse islambrosjyrene. Han ble dømt for overtredelse av straffeloven § 185 - en bestemmelse som interessant nok flere ganger er blitt anvendt mot religionskritiske ytringer. Nå er Thorsen anmeldt for koranbrenning etter samme paragraf. Han er anmeldt av Akmal Ali, styreleder i Muslimsk Union Agder. VL roser Ali for å være den eneste i NRKs Debatten som «argumenterte mot koranbrenning som hatytring, ikke som religiøs krenkelse».

Ali mener at Thorsens «skjending» av islams hellige bok er en «hatefull ytring» som rammes av straffeloven. Antagelig ønsker også VL, som støtter Alis vurdering, å bruke § 185 mot koranbrenning. Det er urovekkende i et liberalt perspektiv. Men enda mer foruroligende er det at vi har en paragraf som kanskje kan brukes mot en blasfemisk ytring som koranbrenning. Jeg vil minne om at blasfemiparagrafen ble stedt til hvile i 2015.

Debatten om koranbrenning har gitt oss et nytt eksempel på den uklarhet § 185 skaper om ytringsfrihetens grenser. Denne situasjonen er uholdbar. Derfor bør paragrafen fjernes.

 

 Carl Müller Frøland

Idéhistoriker og forfatter og én av to initiativtagere bak oppropet "Fjern 'Rasismeparagrafen'!"

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere