Emma Bjørklund Helleren

1

Utrygg abort er livsfarlig og glemt

Hvert år dør 22.000 kvinner i verden av utrygg abort, og syv millioner får komplikasjoner på grunn av utrygg abort, ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO). Hver time dør seks jenter eller kvinner av utrygg abort.

Publisert: 27. nov 2019

Vi går på Vollen Ungdomsskole og har lært mye om glemte kriser i verden. Glemte kriser skjer i verden hele tiden, men vi tenker dessverre ikke på det fordi mange av disse er blitt så vanlig og vi leser i avisen om glemte kriser daglig.

Men vi bør ikke overse disse krisene eller berolige oss selv om at slikt er vanlig, og dermed glemme dem. Leger uten grenser behandlet flere enn 22.000 komplikasjoner på grunn av utrygg abort bare i 2018.

Utrygg abort innebærer å avbryte et svangerskap uten kvalifisert helsehjelp og/eller i uhygieniske og usikre omgivelser som kan føre til store blodtap, blodforgiftning, komplikasjoner og/eller skader på indre organer, som igjen kan hindre mulighet for å bli gravid senere. I verste fall kan kvinnene miste livet.

97 prosent av alle utrygge aborter skjer i utviklingsland, det vil si land med svak økonomi og stor arbeidsledighet, ingen likestilling eller fokus på kvinnehelse. Dette medfører mangel på trygge svangerskapsalternativer. Dermed blir ofte den eneste løsningen utrygg abort på illegale klinikker.

Noen kvinner blir gravide etter voldtekt eller på grunn av incest. Noen forteller at de er blitt presset til å gjennomføre svangerskapet, mens andre jenter er for alt for unge til å kunne gjennomføre et ukomplisert svangerskap. De kan heller ikke ta vare på et barn når de er uten utdannelse og jobb. Andre har rett og slett ikke god nok økonomi eller føler seg ikke i stand til å ta vare på et barn alene. Noen gravide kvinner er også på flukt fra humanitære kriser i eget land.

 Trygg abort er nødvendig for å redusere dødsfall og lidelsene vi har beskrevet ovenfor. Leger uten grenser har klinikker hvor jenter og kvinner kan få hjelp til å gjennomføre abort på sykehus med leger, sykepleiere og jordmødre tilstede.

Skrevet av Silje, Theodor, Sebastian og Emma

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere