Per Steinar Runde

220

Når journalistikken blir skamlaus

Eg viser til kommentarartikkelen av Berit Aalborg i Vårt Land på nett (og i papiravisa?) 22. november, med tittelen "Når politikken blir skamløs".

Publisert: 25. nov 2019

Denne artikkelen kan per 22. november lesast her, https://www.vl.no/meninger/kommentar/nar-politikken-blir-skamlos-1.1622123

Aalborg skriv: 

"Både i USA og Europa er denne avskrekkingspolitikken offentlig  uttalt. Et eksempel er da justisminister Jøran Kallmyr (Frp) advarte  privatpersoner og veldedige organisasjoner mot å redde livet til  mennesker som er båtflyktninger. Til NRK uttalte han: «Vi er bekymret  for at de private redningsaksjonene i Middelhavet gjør at flere  flyktninger tør å krysse fra kysten av Afrika til Europa.»

Kallmyr  vedkjenner seg altså at han er villig til å ofre menneskeliv for å  skremme andre, og sikre at færrest mulig tar seg til Norge. Slik bruk av  andre menneskers liv – strider mot et kristent menneskesyn, mener  Løgstrup. De aller fleste kristne vil være enig med ham. Det vil også  svært mange andre med et humant menneskesyn."

Aalborg påstår utan atterhald at "Kallmyr er villig til å ofre menneskeliv for å skremme andre, og sikre at færrest mulig tar seg til Norge."

Korleis kan ho på grunnlag av det han svara NRK (sjå ovanfor) tillegge han ei så umenneskeleg haldning? Jau, ved å utelate neste setninga hans: "Det kan utløse at flere flyktninger velger å krysse havet enn de private noensinne kan redde."

Både kryssing av Sahara og  Middelhavet er relativt farleg, og dødsrisikoen gjekk faktisk opp etter at alle  'redningsbåtane' vart sette inn i trafikk: Frå 0,4 % i 2015, til om lag  1,5% i 2016  og 2,2% i første del av 2017, ifølgje tal frå FNs  høgkommisær for flyktningar. Dette var også tema for ein artikkel, nyst publisert av NRK. 

Kallmyr ønskjer såleis å hindre at folk tørstar i hel i Sahara eller druknar i Middelhavet. Då er det ikkje berre drygt, men grovt uærleg å skrive at han er villig til å ofre menneskeliv for at færrast mogleg skal kome til Noreg. Aalborg og Vårt Land bør "ikkje vitne rangt mot nesten sin", slik åttande bodordet lydde før. Å gjere dét er også dårleg og skammeleg journalistikk.

11 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
17 dager siden / 1208 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
23 dager siden / 1205 visninger
Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
5 dager siden / 962 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
9 dager siden / 848 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 616 visninger
Humanismens hellige skrifter
av
Didrik Søderlind
nesten 2 år siden / 573 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere