Vigdis Hadland

8

Frykt for utestengning

Man utfordrer ikke konsensus ustraffet - selv ikke i et land man hevder å ha ytringsfrihet. Frykt er et sterkt virkemiddel for å oppnå makt.

Publisert: 21. nov 2019

Latterliggjøring og til tider forakt er en del av hverdagen til mange som velger å ikke gå i takt med den norske konsensusvirkeligheten.  En nyere erfaring er engasjement i politikken.  Jeg har valgt å engasjere meg i Partiet de kristne.  Det gjør man ikke ustraffet.  Stadig kommer det små stikk, og deretter kommentarer om at jeg for all del ikke må bli fornærmet eller støtt.  Neida, såpass må man tåle når man trer utenfor «boksen».  Men jeg passer meg vel for å si noe.  Verken det å si noe som svar på tiltale, om hva jeg står for og hvorfor, eller min mening om andres ståsted tåles.  Latterliggjøringen skal etter regelen gå en vei.

Man utfordrer ikke konsensus ustraffet.  Norge er blitt et land som i økende grad styres av frykt.  Frykt for andres dom, andres hetsing, frykt for utestengning.  Du må ha rett mening, dvs den meningen som tolereres av de med makt.  Det »de rettroende» - enten de heter LBHTI, MDG eller Rødt (i ulike sjatteringer) godkjenner.  

Spørsmål og diskusjon er tilnærmet ikke-eksisterende.  Det som formidles i media er mer det vi kan karakterisere som skittkasting.  Når påstander kastes ut i det offentlige rommet, nummer de fleste tanken og gjemmer seg.  Også i Kina ble det farlig å tenke selv, man kunne komme i skade for å røpe at man var uenig med regimet.  

Frykt er et sterkt og godt virkemiddel, dersom man vil ha makt. 

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Noen bør skamme seg
av
Espen Ottosen
20 dager siden / 5450 visninger
Kreftens krigsmetaforer
av
Aud Irene Svartvasmo
18 dager siden / 3735 visninger
Ingen skal leve med skam
av
Tor Håkon Eiken
20 dager siden / 1315 visninger
Nå må vi stå sammen
av
Berit Hustad Nilsen
15 dager siden / 1203 visninger
Småprathelvetet
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
5 dager siden / 1142 visninger
Skal vi forby det vi ikke liker?
av
Paul Leer-Salvesen
15 dager siden / 1054 visninger
HVILKEN ELEFANT?
av
Rikke Grevstad Kopperstad
4 dager siden / 1042 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere