Tor Håkon Eiken

1

Ingen skal leve med skam

Espen Ottosen påpeker et reelt problem i debatten rundt LHBTI+ i kristne organisasjoner og menigheter. Som kristne søsken med ulikt syn på et enkelt emne i den store teologiske verden har vi klart å komme i en svært uønsket situasjon. Vi ser ut for å være fiender som påfører hverandre skam.

Publisert: 20. nov 2019

Skeivt Kristent Nettverk (SKN) er etablert for å hjelpe skeive til å like seg selv, og bevare troen på Jesus. Vi har helt siden oppstarten unngått å bli intervjuet i aviser, og vi har forsøkt så langt det er mulig å ikke helle bensin på debattbålet. På vår facebookside har vi konsekvent unngått harde ytringer mot grupper og enkeltpersoner, og vi har avsluttet debattråder som ser ut for å utvikle seg negativt. Det har til tider vært vanskelig, men vi har i stor grad klart det. I de senere ukene er vi blitt spurt om våre synspunkter angående konverteringsterapi. Vi er overbevist om at det å være skeiv ikke er en sykdom, så da må vi svare at helbredelse blir meningsløst og usant. 

Det betyr ikke at vi er imot dem som ønsker å leve alene. Vi er ikke imot heterofile eller homofile som lever i sølibat. Vi er dog imot at noen skal pålegge andre et liv alene. Vi opplever Bibelen viser at sølibat er et spesielt kall for noen få. Vi anbefales ikke å pålegge noen dette. 

Når Espen Ottosen skriver at kristne barn blir utsatt for hets kjenner jeg at det er vondt å lese. Slik skal det ikke være! Det skal heller ikke være slik at skeive som vil bygge familie bli utstøtt av sine menigheter! Ingen skal måtte leve med skam for sine foreldres overbevisninger, eller med skam for den de er. Hvordan kan vi unngå dette? Det er ikke riktig at vi som søsken ender opp med å se på hverandre som fiender. Det skal være omvendt. Når et lem lider, så lider alle de andre lemmene med.

Jeg har møtt Espen Ottosen kun en gang, og da bare med et gjensidig høflig håndtrykk. Kan det være noe av problemet? Når samtalen mellom søsken blir styrt av noen andre er det ikke lett å bli kjent. Kan vi klare å skape arenaer der vi som kristne møtes og snakker med hverandre, uten at det er en tabloid agenda for samtalen? 

Som kontaktperson for SKN sier det seg selv at jeg kjenner mange historier som kunne stilt flere kristne organisasjoner, menigheter og skoler i svært dårlig lys, men jeg har merket at ingen av de som har delt sine historier ønsker det. Gjennomgående ønsker de som følger SKN at den kristne troen skal blomstre. De ønsker ikke å skade sin menighet eller sin familie. Mange ganger har jeg tenkt at våre følgere er for snill, for tilgivende og for beskyttende mot sin forsamling. Men når jeg får summet meg, og har fått kjeft av min kone for å være hard og dømmende, så innser jeg at hevntanker ikke vil bære god frukt. 

I Skeivt Kristent Nettverk er det følgere som tilhører forsamlinger, og følgere som ikke klarer å være tilstede når deres menighet samles, til det er de vonde erfaringene altfor sterke. SKN ønsker å tilby et kristent fellesskap til alle! Vi ser at nettverket vokser så raskt at vi må opprette lokallag flere steder i landet. Helst skulle vi sett at eksisterende menigheter vill tatt imot oss, men slik er det ikke enda.

SKN har som mål at det skal være unødvendig med et Skeivt Kristent Nettverk, men vi ser at det i dag er et stort behov for oss. Det er fascinerende egentlig. De fleste kristne jobber for vekst, men vi jobber for at det ikke skal være behov for oss! Vi ønsker ganske enkelt å bli helt inkludert i det kristne fellesskapet. Inntil det skjer vil vi fortsette å bygge SKN.  

Det kan hende noen mener det er utopi med full inkludering av LHBTI+, men større endringer har skjedd før. Hvem skulle trodd at svarte og hvite skulle kunne lovsynge sammen? Hvem skulle trodd at kvinner kunne lede en forsamling? Jeg har en forventning om at alle kristne vil støtte hverandre, og jeg tror det vil skje mens jeg enda er i live! 

Hvis noen ser en løsning på hvordan vi som søsken kan treffes, uten at agendaen er å skape tøffest mulig ordskifte, så setter vi stor pris på forslag og invitasjoner. Vi forstår at det i dagens debattklima ser ut for at SKN er en motstander av den kristne troen, men vil understreke at det er vi ikke. Vi vil ikke rive ned. Vi vil bygge tro på en skaper som elsker oss!

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere