Spaltist Espen Ottosen

Informasjonsleder Norsk Luthersk Misjonssamband

Noen bør skamme seg

Det er svært viktig at homofile ikke påføres skam. Å be konservative kristne om å skamme seg er derimot helt i orden.

Publisert: 19. nov 2019  /  6140 visninger.

Rett etter at VGTV lanserte sin dokumentar om såkalt «homoterapi» snakket jeg med en søndagsskolelærer. Han sa at noen av de eldste barna i menigheten hadde fortalt at de samme helg var blitt utestengt og mobbet fordi de tilhørte en kirke som sa nei til homofilt samliv.

Jeg betviler ikke engasjementet mange har for homofiles ve og vel. Men hvis fordømmelsene mot de som står for en klassisk kristen forståelse av samliv og ekteskap blir altfor voldsom, kan barn og unge i såkalte konservative menigheter bli påført skam. Betyr det noe?


Kjenner fordømmelse

Selv tåler jeg tøff kritikk. Og jeg har valgt å delta i ulike debatter. Det som derimot bekymrer meg er at knallhard – og iblant feilaktig – kritikk ikke bare rammer kristne ledere. Også de som ikke vil debattere, men hører til i en organisasjon eller menighet som oppfattes som konservativ, kan kjenne seg fordømt.

Denne problemstillingen oppleves nok som fjern for noen av de som vaier med regnbueflagg. Ta for eksempel innlegget som Oslos biskop Kari Veiteberg skrev sammen med Halvor Moxnes i Dagbladet 9. november. De to kommenterer en debatt på NRK TV om VGTVs dokumentar og påpeker at det er dypt problematisk at en kristen mann «opplevde å bli påført skam og forakt for seksualiteten sin».

Men til tross for at Veiteberg finner det kritikkverdig å påføre noen skam, er innlegget utstyrt med overskriften: «Skammelig om homoterapi». Og ingen trenger å tvile på hvem som bør skamme seg. Innlegget innledes med følgende kraftsalve: «Det verker som Brenne, Ottosen og Lossius ikkje skjøner kor farleg og skadeleg religion kan vera».

Her er ingen respekt for ulike syn på homofili (eller ulike syn på forbud mot homoterapi). Nei, Veiteberg og Moxnes tilhører den gruppen som forstår. Vi andre mangler innsikt og bør skamme oss.


I samme båt

Jeg er generelt imot å påføre andre mennesker skam. Selv om jeg mener at homofilt samliv er galt, avviser jeg at homofile har en særlig grunn til å skamme seg over sin seksualitet. Isteden vil jeg understreke to forhold. Det første er at alle mennesker er skapt og elsket, helt ubetinget, av Gud. Det andre er at vi alle – uansett hva slags seksuell bås vi passer inn i – bærer med oss lengsler og lyster som er i strid med Guds vilje for våre liv. Derfor kalles vi alle til omvendelse.

Store deler av norsk kristenhet vil antagelig slutte opp om en slik forståelse av det som kan kalles klassisk kristen samlivsetikk. Derfor spør jeg Veiteberg: Er en slik samlivsetikk alltid farlig? Og hvis ikke: Hva sa jeg i NRK Debatten som gir biskopen grunn til å påstå at jeg står for noe «skammelig»?

Jeg har skrevet og sagt en del om homofilt samliv i et par tiår. Hele tiden har jeg ønsket å uttrykke stor respekt for homofile medmennesker. Kanskje har jeg ikke alltid lykkes, men jeg er temmelig trygg på at jeg aldri har brukt den typen ordbruk om LHBT+ personer som Veiteberg bruker om meg. Likevel er det gjerne hennes ståsted som fremstilles som raus og tolerant.


Tro og identitet

Kanskje vil noen innvende at å få beskjed om at man bør skamme seg over sin seksualitet er langt mer dyptgripende enn å få beskjed om at man bør skamme seg over sine meninger.

Jeg ser poenget, men tror skillet kan overdrives. Troen min – og overbevisningen om hva Guds vilje er for samliv, ekteskap og seksualitet – er noe annet enn en samling meninger. Veiteberg og Moxnes sier det godt: «Trua på Gud rører ved det inste i identiteten».

Nettopp derfor overrasker biskopens voldsomme utfall mot kristne meningsmotstandere. Hun og Moxnes skriver for eksempel at i debatten på NRK «stod religiøse leiarar og ei KrF-politikar som ville gøyme desse overgrepa under «sjelesorg» og trusfridom». Beskyldningen er både grov og feilaktig. Jens Fredrik Brenne i Til Helhet, stortingsrepresentant Jorunn Gleditsch Lossius og undertegnede uttrykte klart at vi tar sterk avstand fra psykiske og fysiske overgrep overfor homofile.

Likevel skal vi altså skamme oss. Som en konservativ minoritet i Den norske kirke fortjener vi tydeligvis langt mindre respekt enn seksuelle minoriteter.

41 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
18 dager siden / 1473 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
28 dager siden / 1286 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
9 dager siden / 1050 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
5 dager siden / 938 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
27 dager siden / 597 visninger
Morna, Facebook!
av
Heidi Terese Vangen
rundt 1 måned siden / 538 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere