Jørn Maurstad

56

Hvordan skal man best forholde seg til det å mene at homofilt samliv er synd?

En bedre løsning en konverteringsterapi, vil være å la homofile som vil leve i sølibat, bli møtt av et fagteam bestående av en diakon og en spesial sykepleier.

Publisert: 18. nov 2019

Debatten om såkalt homoterapi de siste dagene, aktualiserer denne problemstillingen på nytt. Hvilket ståsted skal man velge, for å finne en god innfallsvinkel? Et perspektiv som trengs å løftes frem, er homofile og andre LHBT personer som vil leve i sølibat fordi de har kommet frem til at homofilt samliv er synd. Også dette valget må møtes med respekt. Det som trengs er et bedre rammeverk og hjelpetilbud for denne gruppen, en det som har eksistert til nå.

Problemet med slik det fungerer i dag, er at ‘tilbud’ til homofile som vil leve i sølibat, gis av organisasjoner som har tatt et svært ensidig standpunkt i spørsmålet om likekjønnet samliv. Derfor er det alltid en innebygget interessekonflikt i deres tilnærming, i forhold til at en homofil skulle kunne endre ståsted fra å mene at homofilt samliv er synd, til det motsatte.  

Etter min oppfatning, er det både bibelske og teologiske holdepunkter for å kunne komme til ulikt svar i spørsmålet om kirken skal anerkjenne homofilt samliv/likekjønnede ekteskap eller ikke. Den norske kirke har vedtatt at man skal ha to sidestilte syn på ekteskapet. Det gir det beste utgangspunktet for å lage et rammeverk for en ordning som kan støtte homofile som mener at homofilt samliv er synd. Man kan lage en gruppe ledet av en med diakoni utdannelse, og en med spesial sykepleie utdannelse. Diakoner og sykepleiere, har ikke den samme myndighet som en prest eller en lege har. Det vil kunne sikre en etisk forsvarlig håndtering av problemene. At man er to tilstede, med samme autoritetsnivå, og ulik fagbakgrunn, vil kunne hindre at det legges utilbørlig press på de personene man skal hjelpe. En slik struktur vil også kunne brukes til å legge grunnlaget for mer systematisk kunnskap, som kan brukes til å utvikle god hjelp for denne gruppen.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
24 dager siden / 1498 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
4 dager siden / 1254 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
15 dager siden / 1093 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
11 dager siden / 993 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 817 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 482 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
20 dager siden / 453 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere