Jørn Maurstad

40

Hvordan skal man best forholde seg til det å mene at homofilt samliv er synd?

En bedre løsning en konverteringsterapi, vil være å la homofile som vil leve i sølibat, bli møtt av et fagteam bestående av en diakon og en spesial sykepleier.

Publisert: 18. nov 2019

Debatten om såkalt homoterapi de siste dagene, aktualiserer denne problemstillingen på nytt. Hvilket ståsted skal man velge, for å finne en god innfallsvinkel? Et perspektiv som trengs å løftes frem, er homofile og andre LHBT personer som vil leve i sølibat fordi de har kommet frem til at homofilt samliv er synd. Også dette valget må møtes med respekt. Det som trengs er et bedre rammeverk og hjelpetilbud for denne gruppen, en det som har eksistert til nå.

Problemet med slik det fungerer i dag, er at ‘tilbud’ til homofile som vil leve i sølibat, gis av organisasjoner som har tatt et svært ensidig standpunkt i spørsmålet om likekjønnet samliv. Derfor er det alltid en innebygget interessekonflikt i deres tilnærming, i forhold til at en homofil skulle kunne endre ståsted fra å mene at homofilt samliv er synd, til det motsatte.  

Etter min oppfatning, er det både bibelske og teologiske holdepunkter for å kunne komme til ulikt svar i spørsmålet om kirken skal anerkjenne homofilt samliv/likekjønnede ekteskap eller ikke. Den norske kirke har vedtatt at man skal ha to sidestilte syn på ekteskapet. Det gir det beste utgangspunktet for å lage et rammeverk for en ordning som kan støtte homofile som mener at homofilt samliv er synd. Man kan lage en gruppe ledet av en med diakoni utdannelse, og en med spesial sykepleie utdannelse. Diakoner og sykepleiere, har ikke den samme myndighet som en prest eller en lege har. Det vil kunne sikre en etisk forsvarlig håndtering av problemene. At man er to tilstede, med samme autoritetsnivå, og ulik fagbakgrunn, vil kunne hindre at det legges utilbørlig press på de personene man skal hjelpe. En slik struktur vil også kunne brukes til å legge grunnlaget for mer systematisk kunnskap, som kan brukes til å utvikle god hjelp for denne gruppen.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Noen bør skamme seg
av
Espen Ottosen
20 dager siden / 5450 visninger
Kreftens krigsmetaforer
av
Aud Irene Svartvasmo
18 dager siden / 3735 visninger
Ingen skal leve med skam
av
Tor Håkon Eiken
20 dager siden / 1315 visninger
Nå må vi stå sammen
av
Berit Hustad Nilsen
15 dager siden / 1203 visninger
Småprathelvetet
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
5 dager siden / 1142 visninger
Skal vi forby det vi ikke liker?
av
Paul Leer-Salvesen
15 dager siden / 1054 visninger
HVILKEN ELEFANT?
av
Rikke Grevstad Kopperstad
4 dager siden / 1042 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere