Magne Nylenna

Professor i samfunnsmedisin ved UiO
20

Gi tid og oppmerksomhet

Vil du glede noen eller støtte en god sak, er fysisk tilstedeværelse det beste du kan tilby

Publisert: 14. nov 2019

Blomster eller konfekt? En god bok, kanskje? Det kan være vanskelig å velge gave ikke bare ved en fødselsdag eller annen spesiell anledning, men også når vi vil takke eller oppmuntre noen i hverdagen. Samtidig som vi ofte opplever at den vi vil glede, allerede «har alt» og neppe har store materielle behov, vil vi gjerne gi noe verdifullt som det blir satt pris på.


Ettertraktet tid

Hva gjør noe verdifullt? I de fleste sammenhenger dreier det seg om noe som er ettertraktet, men samtidig forekommer sjelden og derfor er mangelvare. Det er kombinasjonen av stor etterspørsel og liten tilgang som driver prisen på trøfler og safran til himmels. Den samme mekanismen gjelder også ikke-materielle verdier. Blant de aller største mangelvarer i våre dager er tid og oppmerksomhet.

Tid er et merkelig fenomen. Enten den kommer eller går, som det sies, er det blitt for lite av den. «Tidligere manglet mennesker blant annet plass, lys og mat. Men de savnet aldri tid. Vi derimot jages av klokken», skriver fysikkprofessor Bodil Jönsson i boken Ti tanker om tid. Noe har skjedd underveis.


Gjennomregulert tid

Tidsklemma er blitt både et statussymbol og et problem. En tettpakket outlook og en overfylt kalender uttrykker travelhet og forveksles lett med vellykkethet, i hvert fall i lange faser av livet. Allerede fra barnehagealder organiseres de mange, og stadig flere, aktiviteter etter en stram timeplan. «Fri lek» har forsvunnet fra barndommen. Nesten hele vår våkne tid er gjennomregulert. Tempoet i tilværelsen øker jevnt og trutt. Se på en spillefilm fra noen tiår tilbake. Det er utrolig hvor langsomt det gikk – nesten gjespende kjedelig. Vi skal nemlig presse stadig mer inn i døgnet som fortsatt bare har 24 timer. Samtidig savner vi fritid og såkalt «kvalitetstid» som etter hvert paradoksalt nok får sin egen plass på timeplanen.

Oppmerksomhet er blitt en knapphetsfaktor i seg selv. Vi overveldes av inntrykk. Det sies at vi nå eksponeres daglig for mer informasjon enn en person i middelalderen møtte gjennom et helt liv. For å overkomme alt, må vi nødvendigvis gjøre flere ting samtidig. Vi går på kurs for å lære oss rasjonell møteteknikk og mer effektive arbeidsmetoder. Multitasking er blitt en mestringsmekanisme, men uansett er den menneskelige evne til oppmerksomhet begrenset.


Skjermtid

Smarttelefonen er selve symbolet på rastløshet og flyktighet. Den er ufattelig nyttig, men en konstant kilde til distraksjon. Hvem har ikke snublet i fortauskanten mens man leser en tekstmelding, eller kollidert med en annen mobilbruker med store hodetelefoner? Jeg merker selv hvor vanskelig det er blitt å fordype seg i en god roman. Lesingen skjer gjerne med musikk på øret, foran en fotballkamp på TV og med stadige blikk innom mailen, Facebook og Twitter på mobilen. En god, gammeldags non-virtuell samtale ansikt til ansikt er befriende.


Vær til stede

Tid og oppmerksomhet er noe høyst personlig som vi kan gi videre uten store omkostninger, og som nesten alltid mottas med takknemlighet. Det skal ikke så mye til. Det handler om å være til stede, om å «stikke innom», stoppe opp, slå av en prat, spørre hvordan det går – om å bry seg om andre.

Det er heller ikke bare overfor enkeltpersoner vi bør være rausere med tid og oppmerksomhet. Når noe foregår i lokalmiljøet eller i menigheten gjør du en forskjell simpelthen ved å møte opp. Slutt opp om fotballaget ditt eller andre aktiviteter du er glad i – i medgang og i motgang, i solskinn og i regnvær. Ikke bare får du nesten alltid noe mer og annet tilbake enn du trodde. Din fysiske tilstedeværelse er et synlig utrykk for støtte til en sak eller en organisasjon. Tenk bare hvor mye deltakelse i begravelser og bisettelser betyr for de pårørende.

Med økende alder får vi et litt annet forhold til tid. Vi innser at vår tid er begrenset. Heldigvis får vi også større frihet til å bruke tiden som vi selv vil. Den store verdien av tid og oppmerksomhet gjør bruken til et viktig forvalteransvar.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere