Verdidebatt

Utfordrende økonomiske tider for folkekirken i Oslo

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi er glade for byråd Rina Mariann Hansens engasjement for kirken i Oslo og håper på dialog om hvordan vi sammen kan bidra til å svare på dagens og morgendagens utfordringer.

Kirken i Oslo og Oslo kommune har ikke overraskende en litt ulik forståelse av virkeligheten og hvorfor situasjonen er som den er. Derfor er vi glade for at byråden faktisk ser det store etterslepet på vedlikehold av Oslos kirker og behovet for å gjøre mer. Vi håper at det også er et signal om at denne arvesynden er noe Oslo kommune framover ønsker å gjøre noe med.

Unnlatelsessynder.

Vi skal ikke gjenta det skrev sist, hvor vi redegjorde for mange ulike tiltak som skal rigge kirken i Oslo for fremtiden. Vi er glade for at byråden anerkjenner mange av de prosessene som menighetene i Oslo gjennomgår. Ikke minst det viktige og krevende arbeidet med kirkebruksplanen som ble vedtatt tidligere i år. Den anerkjenner det faktum at byen vår er i stadig forandring, religiøs tilhørighet er i forandring og kirken er i forandring.

Samtidig peker hun på unnlatelsessynder som i stor grad faller inn under politikernes ansvar, ikke minst vedlikeholdsetterslepet. Dette er, som byråden sier, noe som gjentatte byråd har forsømt, noe som gjør situasjonen stadig mer alvorlig for mange av kirkene i byen vår. Det hadde vært et meget gledelig signal om politikerne gjennom sine bevilgninger hadde tatt denne situasjonen mer på alvor.

Kirken koster.

Menighetene våre jobber kontinuerlig for å skape gode møteplasser med nærmiljøet og lokalbefolkningen. At kirkene står tomme er ikke en riktig beskrivelse av situasjonen. Tvert imot. I ukedagene er det høy aktivitet i mange av byens kirker. Ta bare en titt på menighetenes hjemmesider, for eksempel Sagene og Iladalen eller Tonsen.

Det koster å drive kirke og vi jobber daglig for at kirken skal ha en sunn og god drift. Dette arbeidet gjør vi for byen vår, for lokalmiljøene, for folka. Dette tror vi er sammenfallende med byrådens egne intensjoner, og vi håper på god dialog med byråden videre. Gjerne ansikt til ansikt. Vi står også til disposisjon hvis byråden ønsker å ta noe av arbeidet i øyesyn.

Gard Realf Sandaker-Nielsen, Leder Oslo bispedømmeråd

Kari Veiteberg, Biskop i Oslo

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt