Roald Øye

Pensjonist
336

Sannhet og løgn om «Palestina».

En tannlege fra Mandal tok i et innlegg opp et spørsmål om tre menneskers troverdighet i Fe-vennen 2. nov. 2019 i forbindelse med at tre palestinere besøkte Norge sensommeren 2019. En av dem var president Mahmoud Abbas.

Publisert: 5. nov 2019


Innlegget var en kommentar til mitt innlegg i samme avis om disse besøkene. President Mahmoud Abbas’  besøk fikk positiv omtale i innlegget og bred omtale i norske medier. Det var etter min mening ufortjent.

Positiv omtale fikk derimot ikke den kristne palestinske kvinnen Christy Anastas, som var invitert til Norge av organisasjonen «Med Israel for fred», MIFF. Hun har juridisk utdannelse fra «Palestina» og Storbritannia og besøkte 8 norske byer i sommer, der MIFF ønsket at hun skulle dele sine erfaringer om hvordan det var/er å være ungdom i et muslimsk samfunn på "Vestbredden".  Jeg vil fremheve henne som et bedre sannhetsvitne om tilstanden på «Vestbredden» enn de to andre, Mahmoud Abbas og en fredsaktivist fra «Palestina» som var invitert til «Kirkeuka for fred». 

Christy Anastas sine erfaringer  kan enhver lese om i en av MIFFs publikasjoner om besøket.  Jeg skal ikke komme inn på det, men bare stille spørsmålstegn ved det som også ble berørt i innlegget i Fe-vennen: Hvem er et godt sannhetsvitne?  

Blant de tre palestinerne er det etter min mening bare en som holder mål, og det er den kristne kvinnen. Hun er tillitsvekkende. Hennes personalia kan leses på nettet, «Norge i dag», 4. oktober 2019: «Kristen palestinsk kvinne forsvarer Israel».

Mahmoud Abbas som var invitert av norske myndigheter, har et personlig rulleblad som ikke mange kjenner til. Han kan neppe ha tillit som sannhetsvitne hos andre enn hos muslimer og deres likesinnede.  Han arbeidet nært med fredsprisvinneren Yasser Arafat  i flere ti-år og lærte seg hans strategier  som palestinere  bruker når de forhandler med israelere. Abbas’ renomme som «en notorisk løgner» (sitat etter Terje Røed Larsen om Arafat) har han arvet etter sin forgjenger, "presidenten  og fredsprisvinneren". Arafat lærte ham den 1500-år gamle muslimske strategien i forhandlinger med jøder og kristne: Profeten Muhammed, som Abbas er oppkalt etter, sier i en av surene i Koranen at det  var, er og alltid vil være, en plikt for muslimer å lyve i samtaler eller forhandlinger med vantro - hvis det tjener Allahs sak. Den leksa har Mahmoud Abbas lært.

Christy Anastas, den kristne palestinske kvinnen, forsvarte Israels rett til å forsvare landet sitt. Hun er en klar motstander av Israel-boikott, og blir selv boikottet av sine kristne og muslimske landsmenn på «Vestbredden» - og truet på livet av de sistnevnte. Hun har derfor måttet flykte til Storbritannia der hun nå bor uten kontakt med sine foreldre.

Om Christy Anastas sin livshistorie skrev jeg i mitt opprinnelige innlegg i Fe-vennen: «Hun bodde med sin familie på den såkalte «Vestbredden», nær Rakels grav der sikkerhetsmuren ble bygd rundt hennes barndomshjem. Etter hennes oppfatning har muren reddet mange liv. Hun var palestinsk jusstudent, og ble etter hvert en overbevisst kristen etter å ha møtt en britisk turist som oppfordret henne til å lese i Bibelen. Det gjorde hun og ble en overbevist kristen.

Hennes muslimske familie i Betlehem benekter at hun har flyktet. De sier at hun har emigrert kun fordi hun fikk tilbud om gratis jusstudier på post-graduate- nivå i utlandet». Vi har lov å ta i betraktning at løgner er en del av den muslimske kulturen når de uttaler seg om kristne og jøder i mediene. Juristens egen fremstilling av sin omvendelse er følgelig den mest  troverdige.

Christy Anastas er i dag ferdig utdannet jurist og kan med sin bibelske og folkerettslige forståelse av Midtøstens historie gi verdifulle innspill i den israelsk-palestinske konflikten. Det gjorde hun på sin foredragsturne i Norge.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
6 dager siden / 2846 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
28 dager siden / 1889 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
3 dager siden / 1377 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
9 dager siden / 1014 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
3 dager siden / 718 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 625 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere