Stina Amankwah

1

Religiøse ledere kan velge å bruke religionen som pisk eller som gulrot.

Minotenk hadde tidligere denne høsten lansering av Haboon Hashi’s bok En vei ut? på Kvarteret i Bergen. Boken er en biografisk fortelling om spørsmål knyttet til tro og tvil, desperasjon og avgjørelsen om å forlate islam og stå frem som lesbisk. I etterkant av panelsamtalen var det tydelig at mange, både med kristen og muslimsk tilknytning, kjente seg igjen i historien til Hashi. Det dannet bakgrunnen for å invitere imam Alyas Karmani til å svare på spørsmål vi visste at mange slet med, spesielt kvinner og personer med LHBT bakgrunn, samt behandlere i psykisk helse. Karmani er nemlig ikke bare imam, men også hafiz – en som kan koranen utenat - i tillegg til å være psykolog og sexolog.

Publisert: 4. nov 2019

Jeg hadde gleden av å lede samtalen sammen med representanter fra Skeiv Verden Vest, og vi konkluderte arrangementet med at dette ikke måtte være slutten på samtalen, men begynnelsen på en mye større samtale. En samtale om hvordan vi kan bruke religion til å skape god psykisk helse. Det er derfor med glede jeg ser at Bergen Moské faktisk tar samtalen videre med sine medlemmer, og lar seg utfordre!

I forkant av arrangementet fikk vi spørsmål om hvorfor vi ikke inkluderte imamer fra Bergen moské i panelet, og svaret på dette er at det er lettere for mange å spørre en utenforstående.

Karmani var tydelig på at hverken han eller andre kan endre hva islam sier om sex utenfor ekteskapet, uavhengig om det er snakk om homofile elle heterofile som har sex, men at vi må kunne snakke om sex på et menneskelig nivå som beholder individenes verdighet. Samtidig presenterer islam også et teologisk fundament for pedagogisk tilnærming til dette med synd og for å fremme god psykisk helse. Imam Karmani snakket om et islam som fremelsker det gode i menneskene, hvor måten vi forholder oss til hverandre er basert på at vi også prøver å få frem det beste i hverandre. Han trakk frem de versene i Koranen som handler om at Allah også elsker synderne, om retningslinjer som fremmer velvære og psykisk helse, om toleranse og samhold. På spørsmål om hvordan personer som arbeider med psykisk helse kan bruke islamske tradisjoner i behandling refererte han til islamsk tradisjon, og at han bruker både teologiske og psyokologiske verktøy som hjelper individer med å finne sin egen vei til å bli den beste versjonen av dem selv, en prosess han refererte til som al nafs al motmaena. I forbindelse med personer som har angst for å bli dømt for å ha gjort noe de tror er ‘haram’ siterer gjerne Karmani en hadith som sier «om du ikke har syndet, vil Allah erstatte deg med andre som har syndet, og de vil be ham om tilgivelse». Karmani baserer seg på sitater fra autoriserte islamske kilder, som representerer én del av teologien, men utelukker ikke at det finnes andre sitater en kan bruke, som kanskje er motstridende eller peker i en annen retning.

I begge arrangementene Minotenk har hatt om dette temaet har fagpersoner fremmet at måten man bruker teologi for å fremme god psykisk helse er ved å møte troende som har spørsmål, på den måten de trenger å bli møtt på. Dersom de trenger å høre om Guds enorme kjærlighet er det dét svaret man gir dem, dersom de trenger å høre om viktigheten av disiplin, gir man dem svar som understreker at Gud krever disiplin fordi begge disse svarene finnes i teologien! Som Karmani selv sa, religiøse ledere kan enten bruke religionen som en pisk eller som gulrot. Det er positivt at moskeen ønsker å være der for muslimer og jeg håper at tilbudet er åpent for alle som tror og tviler, alle som synder, og ikke bare de som tror og synder på samme måte «som folk flest».

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

KRIK - NYE spilleregler
av
Trond Andreassen
14 dager siden / 1339 visninger
Jeg lever ikke lenger selv
av
Merete Thomassen
15 dager siden / 1297 visninger
170 år med misforståelser
av
Joanna Bjerga
rundt 1 måned siden / 893 visninger
Ingen Disco på Roser
av
Øyvind Hadland
27 dager siden / 857 visninger
Stjernedialektar
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
15 dager siden / 819 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere