Geir Wigdel

27

Er intelligent design et alternativ?

Debatten om evolusjonsteorien er blusset opp igjen. Men representerer intelligent design egentlig noe alternativ? Så langt mangler ID vitenskapelig tyngde til å bli annet enn en kuriositet.

Publisert: 30. okt 2019

Intelligent design som alternativ til evolusjon

Dersom konseptet intelligent design (ID) skal representere noe alternativ til evolusjonsteorien, må en kunne vise hvordan ideene til denne intelligensen (Gud?) i praksis kan omsettes til konkrete, fysiske skapninger. Så langt har ingen klart å vise at tankekraft (ånd) kan påvirke fysiske prosesser direkte. Så designeren må ha en formidler av fysisk karakter for å få omsatt sine ideer. I evolusjonsteorien er denne driveren endringer i arvestoffet kombinert med seleksjon, for å si det elementært. Hva som er den tilsvarende (men forskjellige) mekanismen i ID har jeg til gode å se at noen har gjort rede for. Uten en slik plausibel forklaring får en inntrykk av at denne intelligensen bestyrer et slags julenissens verksted der livsformer produseres. Men da har vi forlatt vitenskapen og begitt oss over i eventyrenes verden.

Et annet forklaringsproblem med ID er hvorfor en overlegen intelligens har funnet det nødvendig å påføre livsformene så mye lidelse ved å skape sykdomsfremkallende virus, bakterier og andre mikroorganismer, for ikke å glemme alle parasittene. Det er forståelig at tilhengerne helst vil snakke om liljene på marken og fuglene i luften. Men den nådeløse realiteten i naturen peker klart i retning av en upersonlig og amoralsk utviklingsprosess der livet finner fram til de livsmuligheter som finnes.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

KRIK - NYE spilleregler
av
Trond Andreassen
14 dager siden / 1339 visninger
Jeg lever ikke lenger selv
av
Merete Thomassen
15 dager siden / 1297 visninger
170 år med misforståelser
av
Joanna Bjerga
rundt 1 måned siden / 893 visninger
Ingen Disco på Roser
av
Øyvind Hadland
27 dager siden / 857 visninger
Stjernedialektar
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
15 dager siden / 819 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere