Dan Lyngmyr

202

Å ta en Stoltenberg - Sigrun Vågeng og Anniken Hauglie bør ta ansvar

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg satte en ny standard for hva det innebærer å ta ansvar da han etter tragedien på Utøya valgte å bli sittende. Jeg håper at NAV-sjefen og Arbeidsministeren ikke følger hans eksempel.

Publisert: 29. okt 2019

Til tross for at det raskt ble avdekket hvilken elendig beredskapssituasjon nasjonen Norge befant seg i, og til tross for regjeringens åpenbare neglisjering , gjennom flere år, og manglende prioriteringer av den nasjonale beredskapssituasjonen, slik det også objektiv sett ettertrykkelig er fastslått senere, så valgte Stoltenberg å bli sittende. Til sterk kritikk fra mange.

Nå opplyser NAV-direktør Sigrun Vågeng at rundt 2.400 saker eller personer har fått en tilbakekrevingsak som kan være feil. Foruten dette også at en rekke personer er  idømt fengselstraff for forhold som ikke er ulovlige.

Og hun er lei seg. Og likeledes statsråd Anniken Hauglie, den øverste ansvarlig. Og de er begge ansvarlige for at NAV har brukt jernhansker og vært uten nåde.

De urettmessig forfulgte er alle vanlige mennesker som, i tillegg til en i utgangspunktet krevende livssituasjon i forhold til helse eller arbeid, eller begge deler, har tapt sitt omdømme og respekt som en følge av uberettiget straffeforfølgning og eller fengselsstraff. 

I tillegg til tapte inntekter og sterkt begrensede muligheter i arbeidsmarkedet som en følge av fengselsdommer eller andre staffereaksjoner fra staten og NAV.

Avtroppende riksadvokat Tor Axel Busch er også sterkt kritisk til både statens og NAV sin håndtering av sakene.

Trolig kan hverken statsråd Anniken Haugli eller NAV direktør lastes direkte for situasjonen som har oppstått, og deres beklagelser er uten tvil oppriktige.

Men, de er allikevel sterke symboler på at både NAV og staten har valset over mange vanlige enkeltmenneskers liv gjennom en sterkt foruroligende og uakseptabel praksis. 

I tillegg til at alle disse forholdene raskest mulig bør gjenopptas, bør både derfor NAV-sjefen og statsråden, av respekt for alle de har fått ødelagt sine liv - trekke seg. 

Det ville tjene deres ettermæle til gode. Selv om oddsen for en slik løsning neppe er høye. Noen ganger holder det ikke å være lei seg.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
23 dager siden / 1721 visninger
White Christmas
av
Hilde Løvdal Stephens
rundt 1 måned siden / 1326 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
19 dager siden / 1141 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
23 dager siden / 1096 visninger
Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
2 dager siden / 1055 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
12 dager siden / 813 visninger
Smiths Venner på ville veier.
av
Gerard Oord
rundt 1 måned siden / 794 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere