Roald Øye

Pensjonist
336

Antisemittisme og antisionisme.

Det er stor forskjell på disse to ismene. Det er stuerent å være antisionist. Men mange av dem som er antisionister, vil ha seg frabedt å bli kalt antisemitter. Det er en kristen holdning ikke å gjøre forskjell på folk på grunn av hudfarge og kulturelle ulikheter. Det blir sett på som rasisme.

Publisert: 28. okt 2019

Men når det gjelder synet på staten Israel, er det fullt lovlig i alle sosiale lag av den norske befolkning å ha forskjellige syn på den jødiske stat, fra hatefulle holdninger blant muslimer til ulike grader av kritiske holdninger blant ellers gode etniske nordmenn.  Skillet i oppfatning  kan gå tvers gjennom familier, vennekrets, kolleger, partiorganisasjoner  og menigheter. Sjelden er synet helt unisont. Noen utbrytere fins overalt.  Det er det normale. Derfor var det overraskende at alle i bispekollegiet var enige om å innstille Olav Fykse Tveit til preses i Den norske kirke, uten å stille opp en motkandidat. Fykse er en klar antisionist, men naturligvis ingen antisemitt. Han er glad i jødene.

Den unisone stemmegivningen kan være uttrykk for at i Den norske kirke er det en nesten enstemmig negativ holdning til opprettelsen av den jødiske stat i 1948. Kirken mener at tostatsløsningen er eneste farbare vei ut av konflikten mellom jøder og palestinere.  De som har satt seg inn i hva tostatsløsningen kan bety for jødene i Israel,  bør få kalde føtter - hvis de ikke er antisemitter.

Folket som frembrakte verdens frelser for over  2000 år siden er det mest foraktede i verden, noe de kritiske resolusjonene i FNs Hovedforsamling og underorganer er en indikator på.  Motstand mot og kritikk av staten Israel er den saken som verdens nasjoner i FN er mest enige om. Vi som tror at jødenes rolle i verden på langt nær er fullført, syns det bør mane til ettertanke.  

I disse dager foregår det en intens drakamp i det politiske lederskap i Israel om hvem som skal danne ny regjering,  den sittende statsminister Benjamin Netanyahu, eller sentrum/venstresidens opposisjonspolitiker Benjamin Gantz. Det som ligger til grunn for deres politiske uenighet er i bunn og grunn  høyrepartienes uvilje mot å gå inn på en tostatsløsning med palestinerne. Det har Gantz sagt at han kan være villig til å vurdere. 

En slik løsning tror Netanyahu og høyrepartiene er en dødslinje for Israel. Utfallet av den politiske drakampen angår derfor hele verden, og vil foreligge i løpet av kort tid.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere