Carl Christian G Andersen

30

Vekstens pris – en kommentar

Millioner av mennesker er kommet ut av fattigdom de siste 30 årene. Men det har også en høy pris

Publisert: 24. okt 2019

Filosofen Arne Johan Vetlesen har et viktig innlegg i Klassekampen 23.10,2019: «Vekstens pris». Millioner av mennesker er kommet ut av fattigdom de siste 30 årene, de har fått bedre helse og høyere levestandard. Intet kan være bedre. Men den globalt, raske bedringen av livsvilkår har en høy pris. Den har skjedd på bekostning av en rovdrift på jordens økologiske ressurser, som i neste omgang vil slå tilbake på oss selv og menneskehetens livsvilkår. Psykologen Steven Pinker har i en årrekke frontet en naiv utviklingsoptimisme der han hyller den enorme veksten i menneskets velferd som har skjedd de siste 30 årene, men han overser konsekvent til hvilken pris denne «utviklingen» har skjedd.

Filosofen Arne Johan Vetlesen setter fingeren på et svært ømfintlig punkt i sitt økofilosofiske innlegg VEKSTENS PRIS i KK 22.oktober: Vetlesen fremhever blant annet at millioner på millioner av fattige har blitt løftet ut av fattigdommen de siste 30 årene og fått bedre helse og økt levealder.

Som han sier:

«Dette høres entydig bra ut, men medaljens bakside kommer som oftest ikke frem i offentligheten: All økt velstand og bedring av helse for generasjoner av mennesker, særlig i såkalte u-land, men også på verdensbasis, har de siste 30 årene skjedd på bekostning av en ubegrenset rovdrift på jorden økosystemer og økologiske helse!»

Vetlesens poeng er viktig.  Han tar fatt i en problemstilling som er fullstendig oversett av  mange «utviklingsoptimister », og der særlig psykologen Steven Pinker i senere år er blitt en av de mest kjente.

I boken THE BETTER ANGELS OF OUR NATURE(2011) sier han «verden har aldri vært et bedre sted» som en konklusjon på de siste 30 års forbedringer av helse, fattigdomsproblemer og høyere levestandard for millioner av mennesker.

Pinkers optimisme mht menneskets stadig økende velferd, bedre helse og økt levealder, underslår selve konteksten som denne veksten skjer på bekostning av: NATUREN OG DENS ENORME ØKOLOGISKE FORRINGELSE.

Selvfølgelig er det svært ønskelig at millioner av fattige er blitt løftet ut av fattigdom, men denne utviklingen bør kun skje gjennom en rettferdige omfordeling av  den skjevfordelte rikdom og kapital som allerede er oppsamlet hos de aller rikeste (Pikkety), og ikke, slik den har skjedd hittil, gjennom menneskets ufattelige utnyttelse av naturens begrensede ressurser og dens sårbare økosystemer.

Steven Pinkers utopi vil nok raskt bli avslørt som falsk ideologi, - en ideologi som «dekker over» jordens og menneskehetens faktiske tilstand!

Derfor er Arne Johan Vetlesens innlegg i KK ekstra viktig å lytte til.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
20 dager siden / 2105 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
18 dager siden / 1767 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
6 måneder siden / 1765 visninger
Fleksibel og sliten
av
Merete Thomassen
6 dager siden / 1260 visninger
Lengselen etter det evige hjem
av
Heidi Terese Vangen
11 dager siden / 1096 visninger
Respektløshet og bedrag i Jesu navn
av
Pål Georg Nyhagen
21 dager siden / 1018 visninger
Klima er viktigst!
av
Arne Danielsen
26 dager siden / 973 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
14 dager siden / 903 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere