Verdidebatt

Det er på høy tid å komme jødehatet til livs

De senere årene synes det absolutt å ha gått feil vei

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Krematorienovn fremstilt som pizzaovn fikk få kommentarer, jøde som reagerte på jødesvinsketsjen ble først bedt om å roe seg av ansvarlig i NRK, fuck jøde var greit fordi artisten kunne ha ment Israel. Likegyldigheten er skremmende. Snublesteiner nær synagoen er overmalt og snakker noen hebraisk på offentlig plass har noen opplevd å bli spyttet etter og utskjelt på det groveste.

Samfunnet burde ha reagert kraftig på alt dette i et land med en lite ærerik historie overfor jødene. Danskene reddet jødene mens norsk politi var nazistenes hjelpere som første ledd på vei til Auswich. Hjemmmefronten var vel også nokså likegyldige.Godtar vi virkelig at jødiske barn skal vokse opp med jøde som skjellsord ?

Lukker vi øynene for at jøder i norge skjuler sin identitet?

Vi trenger en mobilisering blant alle mennesker, for som Eli Wiesel sa, det er likegyldigheten som er problemet.

Og samtidig må vi se på grunner til at antisemittismen synes å øke.

For det første ligger det etter min mening i manglende oppgjør med gamle grumsete holdninger. Selv tilsynelatende anstendige mennesker snakker om jøder og griskhet.

Aftenposten har begynt å se på sin rolle, men mye gjenstår.

For min del ser jeg også en sammenheng med den giftige og antisemittiske BDS-bevegelsen, heldigvis forbudt i deler av Tyskland. Og videre i den ensidige fremstillingen av israelere/jøder som overgripere og palestinere som ofre. Til og med i kirken har vi sett dette i den såkalte Kirkeuken for fred som med sine ensidige eksempler bidrar til en demonisering av israelere som smitter over på jøder. Vi hørte om gutten som ble arrestert, men ikke om den vettskremte tenåringsjenten som så palestineren komme mot seg med kniv og kjente sitt liv ebbe ut i største smerte. Den klassiske antisemittisme er at alt er jødenes feil og denne vinkling er lett å se i medienes dekning av konflikten.

Men verden er ikke svart/hvitt og media og andre aktører må kunne forventes å ta ansvar for at en part ikke demoniseres i den grad at det får konsekvenser for jøder i Norge . Alle muslimer er ikke terrorister og alle israelere er heller ikke monstre.

Bryr for øvrig noen seg om palestinerne eller er de bare brikker i andres egeninteresse?

Palestinafronten håner de jo med sin utopi om retur. Det er på tide med ekte omsorg for palestinerne også.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt