Sara Elisabeth Moss-Fongen

19

Takk for Mælands tydelighet

Endelig er Norsk Kvinnelig Teologforening og VID enig om at kvinneprestdebatten i Den norske kirke er død.

Publisert: 23. okt 2019

Det er på tide å blåse liv i debatten om kvinners prestetjeneste, mener Knut Alfsvåg, professor ved VID, i forbindelse med den nye artikkelsamlingen fra Foreningen for Bibel og Bekjennelse.

Vi i Norsk Kvinnelig Teologforening (NKTF) kunne selvsagt ikke vært mer uenig. Vi er glade for at konstituert rektor ved VID, Bård Mæland, er så tydelig på at teologiutdannelsen ved institusjonen er åpen for alle uavhengig av kjønn, legning og teologiske synspunkter.

Balansegangen mellom akademisk frihet og rollen som lærer for teologistudenter, kan være utfordrende. Vi er ikke tjent med å pålegge lærere bestemte meninger. Tidligere har de av lærerne som kjempet for kvinners rettigheter vært de som var i mindretall. Forandring skjer ofte fordi enkeltmennesker tør å gå mot strømmen og følge sin overbevisning.

Men NKTF er opptatt av forskjellen på å ville åpne for flere, og å ville stenge noen ute. Som lærer for fremtidige prester i Den norske kirke må Alfsvåg forholde seg til at debatten om kvinners prestetjeneste er lagt død. Hans synspunkter har vært kjent. NKTF mener derfor at VID har undervurdert hva slags signaler holdningene hans sender til nåværende og kommende studenter. VID må ta sitt ansvar for studiemiljøet og rekruttering til prestetjeneste i Den norske kirke.

VID må sies å ha en stolt historie når det kommer til inkludering av etniske, kulturelle og språklige minoriteter. Vi mener at å tydeliggjøre at heller ikke kjønn og legning skal være til hinder for å studere teologi, er en naturlig følge av dette. Heller enn å argumentere for at det er de andre som ikke godtar kvinnelige prester, bør det være VIDs oppgave å bidra til å forklare de teologiske og historiske bevegelsene som har ført til Den norske kirkes standpunkt i saken.

At kvinner de fleste steder, foruten f. eks. majoritetskirkesamfunnene i Norden og Tyskland, ikke har adgang til å gjøre prestetjeneste, er ikke det samme som at kvinner i de aktuelle landene og kirkesamfunnene ikke kjenner kall til dette. Heller enn å godta de konservative holdningene Alfsvåg skyver foran seg, bør VID fortsette å åpent oppmuntre kvinners kall og tjeneste.

Norske akademiske institusjoner og kirkesamfunn har mye å bidra med i den internasjonale debatten på dette området. NKTF vet fra våre sammenhenger at det betyr mye for kvinner med prestekall, å møte kvinner som er i prestetjeneste. En internasjonal institusjon som VID er derfor viktig.

På vegne av styret i Norsk Kvinnelig Teologforening, 

Sara Moss-Fongen

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
26 dager siden / 1511 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
6 dager siden / 1431 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
17 dager siden / 1104 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
13 dager siden / 1004 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 672 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
22 dager siden / 457 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere