Verdidebatt

Det store sviket

Unge kurdere kjenner historien til sitt eget folk. Når de nå opplever et nytt svik, der Trump sier at tyrkerne må få «rense» området, er reaksjonene sterke. Vi kan få flere radikaliserte grupper.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Etter fem dagers pause vil Tyrkia i dag fortsette framrykningen i det nord-østlige Syria, mens kurderne slåss for livet mot en brutal syrisk milits. Kurderne hadde tatt ned viktige forsvarsstillinger mot grensen etter amerikansk press, og deres forsikringer om at de ikke ville svikte dem. Da invasjonen kom sto de nakne igjen.

Dolket i ryggen

President Donald Trump hadde plutselig endret politikk etter en telefonsamtale med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, kurdernes erkefiende. Kurderne, som har gjort den tyngste jobben i kampen mot IS og mistet 10.000 av sine soldater, ble dolket i ryggen. De måtte be om hjelp fra Syria, med russisk støtte. Russland står nå i posisjon til å bli den store seierherren i Syria, og kanskje den viktigste maktfaktoren i Midt-Østen.

Ryddeguttene visepresident Pence og utenriksminister Pompeo satte seg rett på flyet til Ankara. Etter møtet med Erdogan annonserte de våpenhvile. Men tyrkerne sa at det bare var en fem dagers pause. De var ikke ferdige med jobben. Senest lørdag uttalte Erdogan at han ville knuse hodene på de kurdiske frontkjemperne hvis de ikke trakk seg tilbake.

Globalt problem

Målet for tyrkerne er todelt: Å fjerne det de oppfatter som en trussel fra kurderne gjennom en sikkerhetssone på 30 km langs hele den 440 km lange nord-østlige grensen, og å sende to millioner syriske flyktninger tilbake til Syria. Det er tvilsomt om syriske flyktninger vil dra tilbake til et område de ikke er fra og som er ødelagt av kamphandlinger. Snarere enn å slå to fluer i ett smekk, kan det se ut til at det ene målet undergraver det andre. Eller kanskje vi vil se en deportasjon av de syriske flyktningene? Det vil skape en humanitær katastrofe.

Tyrkerne har nå antakelig skapt et nytt, stort globalt problem. Den kurdiske YPG-militsen støttet av USA vant kampen over den siste fliken av IS i mars i år. Siden har de hatt kontroll. Nå er det slutt, og tusener av IS-krigere og deres familier kan komme på frifot. Det bør nå være et viktig sikkerhetsanliggende, også for Norge, å hente alle norske IS-borgere hjem, der barn beskyttes og voksne straffeforfølges. Men hva skjer med alle IS-celler og lommer i området? Ingen vet hvor mange tusener som kan ha gått under jorden. Hvis sikkerhetssonen blir et slags ingenmannsland, er faren stor for at IS-terroristene vil utnytte vakuumet.

Kurdernes historie

President Trump har fått kraftig kritikk i den amerikanske kongressen. Til og med et flertall av republikanere har sluttet seg til en uttalelse som fordømte tilbaketrekkingen av de amerikanske spesialstyrkene. Tunge røster spør nå hvordan USAs allierte etter dette skal kunne stole på dem?

Det gjør i alle fall ikke kurderne. De har en stolt historie, men den er også preget av stormaktenes svik. Etter det ottomanske imperiets fall i 1923 splittet de allierte opp Kurdistan, fordelt på Tyrkia, Iran, Irak og Syria. Etter den andre verdenskrig, ved fredskonferansen i San Francisco i 1945 foreslo den kurdiske delegasjonen et eget territorium for kurderne. Det ble avvist av stormaktene.

Under den første gulfkrigen i 1991 anmodet amerikanerne kurderne om å gå til angrep på Saddam Hussein, men støttet dem ikke. Det hele endte med tragedie og tap av tusenvis av liv. I forbindelse med den amerikansk-britiske invasjonen av Irak i 2003 var kurderne helt sentrale for å bli kvitt Saddam Hussein. Det fikk de lite igjen for. Så ble de nøkkelspillere i kampen mot IS. Så snart kampen var vunnet i Irak aksepterte imidlertid amerikanerne stilltiende at kurderne ble tvunget ut av viktige områder. Og nå er altså sviket i Syria fullkomment. 200.000 kurdere er på flukt og mer enn 100 ble drept før stansen i kamphandlingene, mange av dem sivile.

Fare for terror

Faren for at IS gjenoppstår i kjølvannet av kaoset i nord-øst Syria er stor. Og vi kan få en ny utfordring. Unge kurdere kjenner historien til sitt eget folk. Når de opplever et nytt svik av dette omfanget, der Trump også sier at tyrkerne må få «rense» området, er reaksjonene sterke. Vi kan få flere radikaliserte grupper. Paradoksalt nok kan Tyrkias handlinger mot «kurdisk terrorisme» få stikk motsatt effekt: flere terrorangrep, ikke færre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt