Margaretha Hamrin

3

Å stille myndighetene til ansvar

Det er svært beklagelig at helseministeren opplever homohets. Men vi må likevel kunne ha en saklig samtale om regelverk for innføring av nye medisiner

Publisert: 22. okt 2019

Helseministeren har opplevd homohets skriver han på sin FB-side i helgen. Det er svært beklagelig at den offentlige samtalen ødelegges på denne måten, og ministeren har min dypeste sympati.  Jeg håper at denne hetsen ikke vil stå i veien for en saklig samtale i det offentlige rom om gjeldende regelverk for innføringen av nye medisiner.

Helseministeren har gjennom mange intervjuer de siste to årene vist et engasjement for PREP-pillen og har talt varm for denne i disse intervjuene. At politikere, og også statsråder, har områder de har et særlig engasjement for (det man i interessepolitisk sammenheng kaller egne særinteresser) er ikke uvanlig. Men det folk flest forventer er at personer med beslutningsmakt viser en spesiell varsomhet på nettopp slike områder, særlig når det gjelder å følge vedtatte regler. Stortinget har vedtatt prioriteringskriterier for nye medisiner, blant annet innebærer dette at nye medisiner som tas i bruk skal være kostnadseffektive for samfunnet. Vurderingen av kostnadseffektivitet er en omfattende prosess og krever ressurser både fra legemiddelverket, sykehusinnkjøp, firma, leger og pasientforeninger.

Helseministeren har etter min mening fått en høyst berettiget kritikk. Han har valgt å bevilge en medisin som ikke har gjennomgått de vurderinger som Stortinget har angitt, samtidig som han har avslått andre medisiner som har gått gjennom dette nåløyet. Kritikken dette har medført er ikke det samme som hets – den er en forventing om at den samme loven skal gjelde alle grupper i samfunnet.  Denne kritikken er heller ikke å sette pasientgrupper opp mot hverandre, den er en påpekning av meningsløsheten i å lage et regelverk hvis makthavere som tar beslutninger likevel velger å bruke andre parameter for sine beslutninger enn den loven som de selv har vedtatt.

At noen bruker denne diskusjonen om kostnadseffektivitet, regelverk og helseministerens prioriteringer som en anledning til å sende ut hets, er jeg den første til å beklage. Jeg har også selv mottatt hets for å ha ytret min mening i saken om PREP-pillen. I denne saken velger jeg å trosse både hetsen og påklistrede merkelapper.  Å stille myndighetene til ansvar for hvordan de utøver sin makt er etter min mening en av grunnstolpene i et demokratisk samfunn og viktigere enn det å bli utsatt for enkeltpersoners vrede. Helseministeren skal ikke oppleve verken homohets eller annen hets for sine beslutninger. Men kritikk av egen maktutøvelse, det er noe helt annet, og det må han tåle.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
13 dager siden / 1816 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
6 måneder siden / 1719 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
10 dager siden / 1689 visninger
Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
rundt 1 måned siden / 1450 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
7 dager siden / 855 visninger
Lengselen etter det evige hjem
av
Heidi Terese Vangen
3 dager siden / 845 visninger
Prestekallet kommer innenfra
av
Maryam Trine Skogen
18 dager siden / 843 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere