Tore Rasmussen

6

Vi må snakke om den tyrkiske femtekolonne i Norge og Europa

VG skrev på lederplass den 17. april 2017 «Demokratihåpet knust». Det ble da kjent at president Recep Tayyip Erdogan hadde vunnet valget i Tyrkia og kunne endre den tyrkiske grunnloven slik at presidentembetet fikk mer makt. Tyrkere bosatt i Norge og resten av Europa viste seg senere å ha vært avgjørende for Erdogans seier.

Publisert: 21. okt 2019

De siste årene har Erdogan økt konflikten med Europa og kommet med en rekke imperialistiske uttalelser, som blant annet: «Ingen europeer kan gå trygt i gatene hvis Europas holdning mot Tyrkia fortsetter», og at tyrkere «ikke bør få tre, men fem barn! Dere er Europas framtid» (Dagbladet 22. mars 2017).

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu har også uttalt at: «Europa er på vei mot avgrunn og religionskrig». – Det er ingen forskjell mellom sosialdemokratene og fascisten Geert Wilders. De har samme mentalitet, forklarte Cavusoglu videre (Dagbladet 16. mars 2016). I ettertid kan det se ut som polemikken fungerte. Erdogan og Cavusoglu sine utspill har økt konfliktlinjene mellom tyrkere bosatt i Europa og den europeiske vertsbefolkningen.

Da VG 17. april 2017 gikk gjennom stemmemønsteret for tyrkere bosatt i Europa versus tyrkere bosatt i Tyrkia, avslørte det en tydelig trend. Mens resultatet i sin helhet ble 51,3 prosent ja mot 48,7 nei til å endre grunnloven; ble resultatet hele 62,2 prosent ja mot kun 37,8 nei blant tyrkere bosatt i Europa som hadde stemmerett i Tyrkia.

I Nederland var konflikten mest opphetet, det var også landet hvor flest utenlandsbosatte tyrkere prosentvis støttet Erdogans foreslåtte udemokratiske endringer. Her stemte over 70 prosent ja. Blant tyrkere i Tyskland stemte 63 prosent ja, mens 57 prosent stemte ja i Norge.

Nå som Erdogan igjen truer Europa med demografisk krigføring ved «å åpne portene og sende 3,6 millioner flyktninger» [til Europa] om EU ikke slutter å kalle den tyrkiske invasjonen av Syria for en invasjon, (rapportert i Nettavisen 10. oktober 2019) må vi snakke om den tyrkiske diasporaens holdninger.

Gitt denne siste trusselen er det på høy tid at vi får en åpen og ærlig debatt om den tyrkiske femtekolonne i Norge og Europa. Om de støtter Erdogan er det kanskje på tide å reise hjem.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
16 dager siden / 3021 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
13 dager siden / 1747 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
14 dager siden / 1578 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
19 dager siden / 1117 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1088 visninger
Morna, Facebook!
av
Heidi Terese Vangen
3 dager siden / 787 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
24 dager siden / 690 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere