Roald Øye

Pensjonist
336

Skal vi la ISIS-krigerne komme tilbake?

De norske kvinnene fra muslimske innvandrerfamilier som i sin religiøse iver ble fristet til å dra til Midtøsten for å slutte seg til ISIS og dens islaminspirerte terrorhandlinger, angrer på det de har stelt i stand for seg og sine barn, som noen av dem har fått med ISIS-krigere.

Publisert: 21. okt 2019


Det er ikke mange av dem, og de vil etter det militære nederlaget tilbake til sine hjemland i Europa. De mannlige ektefellene (fedrene) er i de fleste tilfeller døde i kamp.  

Det fins ca. 2500 mannlige krigerne med europeisk statsborgerskap som også ønsker å vende tilbake til sine europeiske hjemland, som de forlot for å hjelpe trosbrødre i ISIS. Sympatierklæringer til fordel for disse krigerne er det ikke mange av.  Kvinnene med barna vekker derimot stor sympati for sin sak:  å komme tilbake til landene som har gitt dem alle velferdsgoder i oppveksten, der miljøet trolig oppmuntret dem til å slutte seg til «the barbarians of ISIS».
På Stortinget er det flere representanter som mener det er uverdig av et såkalt kristent land å ikke tar seg av sine borgere som er i stor nød. Barna er i tillegg uskyldig i foreldrenes forbrytelser. Først etter en generasjon fremover i tid vil de eventuelt representere en terrortrussel.
For knapt et år siden led ISIS et totalt nederlag da det såkalte kalifatet ble nedkjempet i Syria takket være både amerikansk og kurdisk innsats. Etter hvert har  europeiske ledere forstått hvilke følger den sterkt kritiserte amerikanske tilbaketrekning av soldater kan få for deres land.  «ISIS-affiliated nationals» har kommet på frifot i Syria fordi «fangevokterne» (USAs soldater) i de kurdiske områdene har blitt trukket tilbake. Ingen europeere har ropt: Yankee! Go home!  

Hjem til Europa vil også de muslimske fangene (tidligere ISIS-krigere) i de kurdiske områdene , men nå nekter flere europeiske ledere å tillate dem det. De hevder at å ta dem tilbake vil øke risikoen for islam-inspirerte terrorhandlinger. Når horder av frigjorte fanger slutter seg sammen, vil de være i stand til å omgruppere seg til ny kamp "på hjemmebane".  Hvis det skjer,  og ISIS lykkes i å utløse en ny bølge av terrorangrep mot vestlige mål, har europeiske ledere bare seg selv å takke fordi de ikke tok ansvar, men lot sine muslimske statsborgerne komme tilbake, uansett hvor grove deres forbrytelser har vært.

Noen få kvinner med syke barn representerer ikke samme trussel, mener et flertall på Stortinget. Derfor jobbes det iherdig med å få på plass en ordning som vil tillate konene til terroristene å komme tilbake med barna sine,  især de alvorlig syke. Bare Frp har hittil vært imot retur av terrorister, syke barn så vel som voksne. Det er trolig  frykt for at en liberal holdning til tilbakevending kan skape presedens.  «Western governments should recoil in horror when defeated ISIS fighters and their associates then announce they want to return home», sier mange  statsledere i Europa, og Frp ser ut til å være enig med dem.  Frykten  er vel begrunnet.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
9 dager siden / 2966 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1705 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
6 dager siden / 1580 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
7 dager siden / 1122 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
12 dager siden / 1062 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
17 dager siden / 643 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere