Øystein Magelssen

2

Ikke Jesus for enhver pris

Det er mange som Mirjam i filmen Disco. Mange som har brent seg på Jesus. De bærer på velbegrunnede fordommer. Derfor må vi aldri ta lett på hva vi inviterer til og formidler.

Publisert: 18. okt 2019

Det skjer stadig igjen at unge mennesker blir fanget og radikalisert av forkynnelse og idealer som har lite med det frigjørende og livsnære evangelium jeg kjenner. Jeg lar meg ikke uten videre begeistre av kirker og forsamlingslokaler fulle av ungdom og unge voksne som blir drillet i å prestere tro, og forvente at eget følelsesregister tar tempen på Guds vilje og kraft. Ikke alle som forkynner Jesus er verdt å lytte til.

Se Disco                                                                                                                                         

Gå gjerne på kino og se Jorunn Myklebust Syversens film Disco, med Josefine Frida i hovedrollen. Filmen gir et troverdig bilde av hvor galt det kan gå når ledere og predikanter (som regel menn) setter seg selv i Guds sted, og unge mennesker blir grepet av en manipulerende og mangelfull kristendomsforståelse.

Filmens viktigste lærdom er hvor viktig det er å formidle en reflektert og sunn teologi - som gir unge livsmot, utfordrer til engasjement og handling i verden, og - i Jesus Kristus - møter en nådefull Gud som elsker og kaller unge til å være seg selv og stå opp for andre.

Kult og konservativt                                                                                                        

Teologisk standard og substans er av varierende kvalitet i mye barne- og ungdomsarbeid i norske menigheter og organisasjoner. Her må vi alle gå i oss selv, vi som på ulike måter bærer ansvar i dette arbeidet. Årsaksforholdet er sammensatt. Først og fremst er det lenge siden kristen dogmatikk vekket særlig interesse. Det kan synes å gjelde langt inn i rekker av medarbeidere og kirkelige ansatte med ansvar for barn, ungdom og trosopplæring.

En del miljøer preges av visjoner om å finne sammen og på tvers av tidligere teologiske og kulturelle skillelinjer. Det presenteres som tverrkirkelighet, men favner langt fra den bredde som skulle tilsi en slik merkelapp. Sentralt står enighet om kultur- og møteformer, og en “erfaringsforkynnelse” der den enkeltes visshet og mektige gjerninger går igjen. Sakramentene gis ingen betydning. Stilen er gjerne kul og moderne, mens standpunkter og holdninger er svært konservative og tradisjonelle.

Går på helsa løs                                                                                                              

“Mirjam” (19 år) i filmen, kollapser. Gud går på helsa løs. Troen blir et spørsmål om egen prestasjon. Den radikale overgivelse gjør at hun mister helt grepet om eget liv. Hennes Jesus er ingen nådig frigjører, men sliter henne ut av selvforakt og usikkerhet. Ingen skulle behøve å møte en slik Jesus. Likevel skjer det stadig. Og brennende, begeistret tro blir til avvisning og fornektelse. Effektiv vaksine mot kristen tro og tilhørighet.

Det er mange som Mirjam. Mange som har brent seg på Jesus. De bærer på velbegrunnede fordommer. De er unge, umistelige hele mennesker som fikk sitt Gudsforhold ødelagt. Derfor må vi aldri ta lett på hva vi inviterer til og formidler. Og hva det gjelder å holde seg unna.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
25 dager siden / 1500 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
5 dager siden / 1335 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
16 dager siden / 1096 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
12 dager siden / 997 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 785 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 466 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere