Håvard Syvertsen

39

Vi, vi vil helst slippe

Her, her på dette stedet i denne verden, er det forbudt å hjelpe folk ved å gi dem jobb og verdighet.

Publisert: 18. okt 2019

Det er forbudt å hjelpe mennesker ved å gi dem et arbeid å gå til. For det kan du få ett års betinget fengsel, få inndratt 1,4 millioner kroner fra selskapet du driver, i tillegg til 1,5 millioner kroner i bot, alt dette fordi det er feil folk du gir jobb. Du gir nemlig jobb til folk som av ulike grunner ikke kan returneres til hjemlandet sitt. Kanskje hjemlandet ikke vil ta imot dem. Kanskje de mangler papirer. Kanskje de risikerer å bli torturert og drept på tross av at myndighetene mener de ikke har krav på asyl. 

På bunnen av middelhavet

De har ingen rettigheter, den eneste muligheten er å jobbe svart på et brutalt svart arbeidsmarked med luselønn. Av og til kan de dukke opp på Dagsrevyen, ti stykker stua inn på et bakrom til et bilvaskeri der de lever døgnet rundt. Nå veit vi at om du gir noen av dem en ordentlig betalt jobb, slik at de kan ha et minimum av verdighet, risikerer du bøter og fengsel.

 På bunnen av Middelhavet, seksti meter under overflaten, fant en robot-ubåt fra den italienske kystvakta en sunket båt med tolv mennesker i den sjuende oktober. Blant dem var en kvinne som holdt rundt et barn. Jeg slipper deg ikke, sa hun kanskje da båten sank. Jeg slipper deg aldri, ropte hun kanskje mens hun prøvde å holde dem flytende. Og det gjorde hun ikke.

Sånn er det her

Her har vi en justisminister som stolt viser fram teltene som er satt opp slik at ingen flyktninger skal bli fristet til å komme hit. For det kan jo komme flere nå som vår allierte, Tyrkia, bomber kurderne, som for litt siden var våre allierte i kampen mot IS. Nå bombes de, og vi toer våre hender. Nei, vi gjør mer, vi setter opp telt slik at ingen skal forledes til å tro at det er noe å hente her, selv om det er vår allierte som driver dem på flukt. 

 Justisministeren risikerer ikke fengsel for å ville slippe og hjelpe så mange som mulig. Sånn er det her.

Jeg slipper deg ikke, sa kanskje kvinnen i båten.
Vi vil helst slippe, sier vi her.

Det er det vi står opp til hver dag. Her, her på dette stedet i denne verden.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
23 dager siden / 1721 visninger
White Christmas
av
Hilde Løvdal Stephens
rundt 1 måned siden / 1326 visninger
Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
3 dager siden / 1151 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
19 dager siden / 1145 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
23 dager siden / 1113 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
13 dager siden / 815 visninger
Smiths Venner på ville veier.
av
Gerard Oord
rundt 2 måneder siden / 804 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere