Fredrik Hope

9

Hatefull vitenskap?

Forbud som krenker ytringsfrihet og tankefrihet er ikke veien å gå i et moderne demokratisk samfunn

Publisert: 17. okt 2019

Tirsdag 15.10 ble det arrangert et seminar ved NLA Høgskolen hvor Mike Davidson sammen med overlege og psykiater Øyvind Hasting holdt foredrag om temaene homofili, transseksualitet og kjønnsdysfori. Selve seminaret ble mye omtalt i media mandag 14.10 etter at to elever ved NLA ytret sin misnøye med høgskolens tilrettelegging for et slikt arrangement til blant annet TV2. Så kontroversielt som man fikk inntrykk av at seminaret skulle bli, basert på reaksjonene i sosiale medier, ble det derimot ikke. Davidson valgte tilsynelatende å gå bort fra sin planlagte presentasjon og gav heller sitt vitnesbyrd om sine egne opplevelser med uønsket samkjønnet tiltrekning, den terapien han selv gjennomgikk samt hvordan han har blitt utestengt fra å fullføre sin påbegynte 5-årige utdannelse som psykodramaterapaut. Følgende ble det åpnet for spørsmål og kommentarer fra salen. Dialogen var god, åpen og behersket. Første halvdel av seminaret ble så avsluttet med at Davidson takket de fremmøtte for deres gode innspill og oppførsel.

Like rolig forble det derimot ikke når Hasting skulle holde sitt innlegg som særlig befattet seg med de mulig negative sider ved kjønnskorrigerende behandling av prepubertale barn, samt et generelt overblikk over transseksualitet og kjønnsdysfori. Den presenterte vitenskapen ble av de oppmøtte meningsmotstandere beskrevet som sårende, hatefull og diskiminerende. Her må jeg for kontekstens skyld påpeke at begge foredragsholdere uttrykte at de oppfatter seksuell orientering som flytende, noe jeg antar er med på å underbygge deres holdninger til såkalt “homo-terapi”.  Leseren kan selv gjør seg opp en mening om dette basert på nyere forskning, som for eksempel dette bidraget fra Christine Kaestle publisert i The Journal of Sex and Research.

Det er opplagt, i det minste for undertegnede, at det vil kunne oppleves krenkende og sårende når ens identitet blir objekt for andres kritiske blikk, hvor det stilles spørsmålstegn ved hva man ser på som sitt virkelige selv. At LHBTQ+ mennesker også er svært overrepresentert når det kommer til selvmord er heller ikke til å stikke under en stol og bør tas på største alvor. Men er det riktig av den grunn å skulle forby potensielt sårende meninger, tanker og ideer? Er det galt å ville basere kjønnskorrigerende behandling av barn på vitenskap, istedenfor ideologi og føleri? 

Jeg oppfordrer alle som måtte være uenig med Mike Davidson, Øyvind Hasting, eller NLA Høgskolen om å ytre sin mening, komme med begrunnet motargumentasjon og forskningsbidrag. Men opprop om forbud som krenker ytringsfrihet og tankefrihet er ikke veien å gå i et moderne demokratisk samfunn, tvert imot. 

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
9 dager siden / 2966 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1705 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
6 dager siden / 1580 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
7 dager siden / 1122 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
12 dager siden / 1062 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
17 dager siden / 643 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere