Eline Kunzendorf

1

Ekstremismens gjødsel

Det skjedde igjen. Skyting. Utenfor en synagoge. Som verdensborger, troende og som norsktysker er det vondt å lese om.

Publisert: 16. okt 2019

Uskyldige mennesker er drept – kanskje med antisemittiske motiver. Hvordan kan dette skje i Tyskland? Landet som har tatt et så kraftig oppgjør med krigsforbrytelsene etter 2. verdenskrig.

Og hvordan er det mulig at det høyrepopulistiske partiet Alternativet fur Deutschland er det partiet som for tiden vokser mest?

Hvordan forholder jeg meg til det? Er de som stemmer AfD slemme eller gale? Dumme ekstremister? Nei, de fleste er helt vanlige mennesker som lever vanlige liv. Men de er redde. Usikre på fremtiden. Føler at ingen adresserer problemene som de så klart ser.

Nyansert samfunnsdebatt 

Om vi ikke klarer å snakke sant og ærlig om utfordringer i et samfunn, begynner de å leve sine egne liv.  Om vi kun avfeier frykten som tull og skyver den under teppet, vil den vokse. Vi må snakke om utfordringene i møtet med religion. Klima. Innvandring. Det er utfordringer knyttet til disse temaene. Det må vi ta på alvor. Det må vi tørre å snakke om.

Vi trenger den nyanserte samfunnsdebatten. Hvor det ikke bare er de enkleste, mest bastante svarene som blir hørt. Det er viktig med nyanserte, gjennomtenke, kanskje kjedelige, politiske vedtak og diskusjoner. Jeg blir bekymret over å se at det kan se ut som at de som gir de enkleste svarene er de som får mest annerkjennelse.

Ekkokamre 

Konspirasjonsteoriene lever godt i ekkokamre. De gjødsles av utenforskap og frykt. Vi må fortsette å snakke med hverandre i stedet for å rope til hverandre. Og ikke umenneskeliggjøre våre meningsmotstandere. Selv om vi er dypt uenig med dem.  Om livene våre hadde vært annerledes hadde kanskje meningene våre vært annerledes også.

De aller fleste av oss lever til en viss grad i ekkokamre. Vi omgir oss med folk med de samme verdiene og meningene som oss.

Derfor vil jeg oppfordre deg til å ta en kaffe med den i klassen du er mest uenig med. Dra dit du ikke kommer fra. Les de avisene du synes tar mest feil. Vi må alle øve oss på å gå ut av våre komfortable ekkokamre. Verdensfreden trenger det.

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
25 dager siden / 1502 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
5 dager siden / 1381 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
16 dager siden / 1096 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
12 dager siden / 1000 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 785 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 469 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere