Verdidebatt

Stort behov for Aksept i Oslo

Aksepts tilbud er viktig, og for noen livsviktig, i et samfunn som har fordommer og lite kunnskap om hiv.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Samtidig som dette innlegget skrives er 14 barn og ungdom samlet hos oss på Aksept, senter for alle berørt av hiv. Barn og unge som lever med hiv er sammen for vennskap og mestring. En mor sier: “Det er tre dager hele året hvor datteren min kan være hele seg. Det er når hun er på Aksept”. Det er her vår motivasjon ligger.

Aksept mottar 12 millioner årlig fra Oslo kommune. Onsdag for 2 uker kom byrådets forslag til budsjett for 2020. Fra én dag til en annen står vårt tilbud gjennom 30 år i fare for nedleggelse. All kommunal støtte skal kuttes på 2 år. Dramatisk er bare forbokstaven. Dersom bystyret gjennomfører dette kuttet, vil det bety at Aksept legges ned. Et tilbud som i 2018 ble benyttet av over 300 mennesker som lever med hiv, hvorav ca. 60% bor i Oslo. Rundt 1500 personer var innom: pårørende, helsepersonell og de som vil ta en hiv-test.

Nå kjemper vi for finansieringen til Aksept. Ikke fordi det er et mål i seg selv at Aksept skal  eksistere. Men fordi vi ser behovet. Fordi vi vet at vi utgjør en forskjell i menneskers liv. I livet til ungdommene som har vært hos oss i flere dager, til personen som er utstøtt fra sin familie på grunn av diagnosen, i livet til kvinnen som ble feilinformert av helsepersonell og har trodd at hun kan smitte andre, i  livet til de som vil få et positivt resultat på en hiv-test i fremtiden.

Det er mye vi kan si om uforutsigbarheten og prosessen knyttet til budsjettforslaget. Men vi velger heller å opplyse om hvordan det kan være å leve med hiv, og hvorfor Aksept fremdeles har en rolle å spille.

Det har skjedd mye på hiv-feltet siden Kirkens Bymisjon startet Aksept i 1987. Mest revolusjonerende er behandlingen som gjør at man kan leve et langt og godt liv uten frykt for å smitte andre. Men for få kjenner utviklingen, og mange beskriver fremdeles møter med et helsevesen med lite kunnskap.

Hvordan det er å leve med hiv er svært individuelt. Mange som oppsøker Aksept er personer i en særlig sårbar situasjon eller periode. Barn og unge, migranter,  eldre og mennesker som har utfordringer hvor hiv-diagnosen kan bli en tilleggsbelastning.

Ikke alle som lever med hiv har behov for et tilbud som Aksept. Men vi mener Aksept fremdeles fyller et behov når over 60 nye personer har oppsøkt oss siste 1,5 år. Rundt 200 mennesker får hiv-diagnosen i Norge hvert år. Mange av de som får diagnosen har fått infeksjonen i utlandet.  Andelen med migrantbakgrunn er økende. I møte med disse endringene har vi på Aksept tilpasset oss, og i dag når vi en målgruppe få andre når.

Det er stort behov for Aksept. Ikke det Aksept som ble startet i 1987, men et Aksept som har 30 års unik kompetanse i møte med mennesker i krise og ulike livssituasjoner, som sprer kunnskap og som skjønner komplekse og utfordrende livssituasjoner.

Aksept gir et helhetlig tilbud. Samtale- og veiledning, mestringskurs, sosiale fellesskap og møteplasser. Vi har ikke lenger en døgnavdeling, men overnattingstilbudet brukes til korttidsopphold, kurs og temauker. I tillegg driver vi forebyggende arbeid spesielt rettet mot migranter, tilbyr hurtigtest av hiv og sprer informasjon i  helse- og omsorgssektoren og i samfunnet forøvrig.

Det følger fremdeles stigma med en hivdiagnose, noe brukere på Aksept ofte forteller om. Aksepts tilbud er viktig, og for noen livsviktig, i et samfunn som har fordommer og lite kunnskap. For noen blir det å komme inn dørene på Aksept et første møte med kunnskap om egen diagnose og første møte med andre personer som lever med hiv.

Vi møter personer som vegrer seg for å teste seg. Vi møter de som først oppdager at de har en hiv-infeksjon når de blir syke. Noen kommer  når de er medisinert, men trenger tid til å forstå og akseptere at de har fått hiv. De vil snakke med folk på poliklinikken og med erfaringskonsulenter som lever i samme situasjon.

For mange er Aksept en trygg havn, et sted man kan være eller komme tilbake til når noe skjer i livet. Vi kan dokumentere at behovet fortsatt er der. Vi håper bystyret vil se det samme.

Johannes Heggland, assisterende generalsekretær Kirkens Bymisjon

Elisabeth Mustorp, virksomhetsleder for Kirkens Bymisjon på Aksept, senter for alle berørt av hiv

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt