Kjell G. Kristensen

86

Ja til grønn energi

Vindmøller på land synes nå å være i ferd med å bli faset ut som Norges neste store «grønne» energikilde.

Publisert: 9. okt 2019

Elektrisk energi fra vindmøller til havs vil nødvendigvis bli dyrere enn fra vindmøller på land leste jeg et sted. Det vil komme flere regninger på slik type energi i etterkant ved endt levealder.

I løpet av 20 år må USA håndtere restene etter den første generasjonens vindkraftverk. Da beregnes bare materialene fra de kasserte turbinbladene å utgjøre cirka 630.000 tonn skrap – utenverdi.

I USA har man nå begynt å diskutere hva som kommer til å skje i løpet av et par årtier, når en stor mengde av vindturbinene har nådd livslengden sin.

Problematiske turbinbladet

Rob Van Vleet har hatt ansvar for skrotingen av Kimball, som var Nebraskas første vindkraftspark. Han konstaterer at 90 prosent av delene i kraftverkene kan gjenvinnes, men turbinbladene utgjør et problem siden disse ikke har noen verdi.

Bladene kan gjenvinnes, men alternativene er få og veldig kostbare. I følge beregninger kommer turbinbladene alene i løpet av 20 år til å utgjøre 630.000 tonn skrap – og det er et tall hvor det ikke er regnet inn nyere og høyere vindkraftverk med en større kapasitet.

Verden vil alltid kunne bedras om hva som er den beste løsning på vårt energibehov mens man venter på morgendagens løsning som man kanskje ikke vet så mye om ennå? Den grønneste energien i dag ser ut til å være vannkraftverk og solcellepaneler, samt noen bølge og tidevannskraftverk.

Ambisiøst prosjekt

Det virkelig store som det arbeides på, er et såkalt fusjonsenergikraftverk, som er en etterligning av den energien sola produserer. Til nå er det kun prøveprosjekter i gang for å finne ut hvordan man skal kunne utvinne den rene energien. Prosjektet er internasjonalt og bygges i Nederland og er hittil verdens største og skal prøves til neste høst (2020). 

Noen ren energiproduksjon fra dette kraftverket ventes ikke før i 2060 hvis alt lykkes. Det er jo et veldig ambisiøst prosjekt, Imens får vi leve med all den grønne energien vi i dag har, selv om det blir litt besværlig med alt skrotet etter endt tjeneste på vindkraftverk som fuglene våre får hodeverk av.

Kilder

https://www.msn.com/nb-no/okonomi/virksomhet/utbrukte-vindkraftverk-kommer-til-å-bli-«verdiløse»-søppelberg/ar-AAIcXGU?ocid=spartandhp

https://snl.no/ITER_-_fusjonsreaktor

https://forskning.no/alternativ-energi-fysikk-partner/fusjonsenergi--det-blir-som-a-putte-sola-i-en-boks/1262344

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
25 dager siden / 1681 visninger
Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
5 dager siden / 1623 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
25 dager siden / 1214 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
21 dager siden / 1155 visninger
White Christmas
av
Hilde Løvdal Stephens
rundt 1 måned siden / 877 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
15 dager siden / 823 visninger
Smiths Venner på ville veier.
av
Gerard Oord
rundt 2 måneder siden / 795 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere