Alfredo Zamudio

Leder, Nansen Fredssenter
5

Klimakrisen og flyktningekrisen kan være i fokus for årets Nobel Fredspris

Her er fire navn som vi på Nansen Fredssenter mener fortjener årets Nobels Fredspris.

Publisert: 9. okt 2019

Det blir tydeligere for mange at det å ta vare på jorden er å ta vare på freden, mens flyktningekrisen viser at verden ikke er et fredelig sted for alle.

Jorden vil overleve miljøkrisen, men det er ikke opplagt at det samme gjelder for menneskeheten. Freden trues på veldig mange steder og det å kjempe for miljøet er også å forebygge konflikter. Freden beskyttes ved å ta vare på kloden vi bor på, og forkjempere for miljøet er derfor svært aktuelle til å vinne årets fredspris. 

Talsperson for Yanomami-folket

Den ene av disse forkjemperne er Davi Kopenawa Yanomami, en talsperson for Yanomami-folket i Brasil og som i en årrekke har kjempet for indianernes rettigheter. Han har utfordret den massive og dramatiske ødeleggelsen av regnskogen. Nobelprisen vil kunne hjelpe ham og urbefolkningen over hele verden til å bli lyttet til, i en tid der vi må ta vare på den ene jordkloden vi har. 

Handling for miljøet

Mere kjent er unge Greta Thunberg, som sammen med bevegelsen Youth for Climate Action har inspirert og mobilisert millioner av barn og ungdom over hele verden til å handle mot ødeleggelsen av miljøet. 

Hjelpe ofre for krig

Millioner av mennesker flykter fra sine hjem på grunn av krig og konflikt og arbeidet med å hjelpe ofrene møter stor motstand, til tross for alvoret i situasjonen. En av de viktigste aktørene er FNs høykommissær for flyktninger, som gjør en gigantisk innsats i en tid preget av uvilje mot mennesker som flykter fra krig og konflikt. Hvis Filippo Grandi, FNs høykommissær, får prisen, vil det kunne bidra til mere ressurser, men også til å sette søkelyset på hvorfor det å hjelpe ofre for krig også er et bidrag for freden. 

Inspirasjon til fredelig samarbeid

En annen god kandidat er Abiy Ahmed Ali, statsminister i Ethiopia som i 2018 fikk slutt på en langvarig krigssituasjon med nabolandet Eritrea. Uten hjelp fra en tredjepart greide lederne i Ethiopia og Eritrea å sette slutt på krigen som varte fra 1998 – 2018, en konflikt som kostet over 100.000 menneskeliv. Fredsprisen til disse vil kunne oppmuntre andre ledere i regionen, som så sårt trenger gode nyheter og inspirasjon til å avslutte gamle konflikter og finne frem til fredelig samarbeid. 

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Glansbilder av Sjømannskirken?
av
Arnfinn Eng
24 dager siden / 1869 visninger
Servietter og skam
av
Merete Thomassen
16 dager siden / 1606 visninger
Tenåringstrass i regjeringen
av
Usman Rana
25 dager siden / 1577 visninger
Idiotforklarer kristen høyreside
av
Espen Ottosen
23 dager siden / 1548 visninger
Ord som truer vår religionsfrihet
av
Trond Bakkevig
15 dager siden / 1418 visninger
En samfunnsskapende kraft
av
Berit Hustad Nilsen
17 dager siden / 1353 visninger
Hva skjer Hanvold?
av
Bendik Storøy Hermansen
13 dager siden / 1305 visninger
Stolthet er undervurdert
av
Magne Nylenna
28 dager siden / 1167 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere